Sute de refugiați ucraineni au ajuns, în ultimele zile, în Timiș, însă majoritatea dintre ei au părăsit deja țara, spun autoritățile județene. Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră Timișoara, au fost în jur de 100 de persoane refugiate care au părăsit țara în 24 de ore, cele mai multe îndreptându-se spre Ungaria.
118.000 de persoane refugiate din Ucraina au intrat, în această săptămână, în România, spun polițiștii de frontieră. Dintre acestea, deja au ieșit din țară 72.000 de persoane.
„În aceste momente, traficul la punctele de trecere a frontierei nu este îngreunat de activitățile care sunt desfășurate. Avem în vedere toate persoanele care, într-o formă sau alta, se refugiază de pe teritoriul Ucrainei. Majoritatea celor care au ieșit din România au ieșit pe relația Ungaria. Ungaria și aeroport. Din ceea ce cunoaștem până în acest moment, este vorba de cetățeni ucraineni care au aparținători în state din vestul Europei, iar intenția dânșilor este de a se îndrepta către aceste state din vestul Europei. Au ieșit din țară peste 72.000 de persoane, majoritatea pe frontiera cu Ungaria. În ultimele 24 de ore s-a constatat că există un număr mai mare de cetățeni din Ucraina care au intrat în țară prin est, nu prin nord. Pentru zona Timișului avem în jur de 100 de persoane pe 24 de ore la punctele de trecere care au tranzitat frontiera.”, a declarat Tiberiu Giurea, inspectorul șef al Inspectoratului Poliției de Frontieră Timișoara.
Prefectul de Timiș spune că la nivel județean s-au identificat mai multe, câteva sute, de spații de cazare care pot fi puse la dispoziția refugiaților din Ucraina care ajung aici. Este vorba de spații în hoteluri, internate de școli nefolosite, corturi ce pot fi amenajate în județ, alte spații identificate de primării și chiar locuințele pe care cetățenii și le-au pus la dispoziția celor în nevoie.
„Tot ce vine acum din Ucraina este refugiat. (…) Intră în țară și dacă nu are pașaport, noi suntem obligați să îl primim și să plece și mai departe în țările din Europa. Suntem obligați să le oferim cazare, masă, îngrijire medicală. (…) Nu va fi problemă să nu facem față sau să nu putem să gestionăm acest flux de refugiați.”, a declarat prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.
Cu privire la spațiile de cazare identificate de ISU Timiș, deocamdată nu există cerere, a mai spus prefectul județului. Nu sunt, până acum, nici solicitări pentru detașarea de personal de la ISU în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina sau Moldova.