Majorarea salariului minim în construcții dă bătăi de cap autorităților locale timișorene. „În două luni îmi pleacă oamenii”!

La finalul anului trecut, Guvernul României a majorat printr-o Ordonanță de Urgență, dată la 28 decembrie, salariul minim pentru muncitorii în construcții, pentru a stopa „exodul” spre străinătate. Creșterea a fost aplicată, iar consecințele se fac simțite și la nivelul autorităților locale care au societăți în subordine cu angajați din acest domeniu. La Timișoara, cazul concret este Societatea de Drumuri Municipale.

Cum salariul minim brut a crescut de la 1900 de lei la 3000 de lei, firește, și costurile firmelor, fie că vorbim de societăți din subordinea primăriilor, fie cele private, au crescut. De aceea, evident, și tarifele crescut. În acest sens, pe masa consilierilor locali timișoreni a ajuns și proiectul de hotărâre privind aprobarea actualizării tarifelor aferente serviciului „Activitatea de semnalizare a circulaţiei rutiere, întreţinere, funcţionare şi dirijare a circulaţiei rutiere pe raza municipiului Timişoara”, activitate delegată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 162/10.05.2016, cu referire la tarifele Societății de Drumuri Municipale.

Primesc consilierii locali expunerile de motive? Unii spun că nu, alții, că da

Consilierul PSD Gabriela Popovici a ridicat problema că nu a primit serviciile concrete, cu tarifele majorate. Alți consilieri au spus că ei primiseseră informațiile încă de săptămâna trecută. Consilierii locali primesc proiectele avizate de comisii pe mail, în Drop-box-ul pentru atașamente, conform procedurii. Directorul SDM Valentin Martinov a precizat, la rândul său, că societatea a predat toată documentația pentru a fi analizată de comisii.


gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

De asemenea, consilierul ALDE Laura Chindriș a ridicat problema că se votează astfel o majorare retroactivă și a înțeles cu greu că nu e vorba de nicio problemă de legalitate. Pesedistul Dan Idolu a precizat că, având în vedere că aproape săptămânal are loc o ședință de Consiliu Local, proiectul ar fi putut fi pus pe masa consilierilor mai repede, fiind vorba de majorări salariale care au intrat în vigoare din luna ianuarie.

SDM riscă să aibă probleme mari în următoarele luni. Proiectul a fost deocamdată retras

În discuțiile din ședința extraordinară de Consiliul Local Timișoara a intervenit și primarul Nicolae Robu, care a spus că speră că SDM-ul, care a cerut o majorare de 57,89% a tarifelor pe fondul creșterilor salariale, nu crește salariile tuturor angajaților. „Legea nu v-a obligat să le ridicați și celorlalți. Este o decizie managerială, cu acoperire morală, dar este o decizie managerială”, a precizat Robu.

Directorul SDM Valentin Martinov a replicat că nu poate ține și muncitorii calificați și cei necalificați la salarii acum aproape identice. „Dacă țin calificații la același nivel salarial cu necalificații, în două luni îmi pleacă oamenii”, a precizat Martinov, care a spus că e necesară și aprobarea creșterii tarifelor, pentru că altfel, în câteva luni, SDM-ul va avea probleme.

Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi de către consilieri, pentru mai multe clarificări în vederea votării la o viitoare ședință.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/