Majorarea gigacaloriei la Timișoara, dezbătută de consilierii locali

colterm

Consilierii locali continuă dezbaterile privind majorarea prețului gigacaloriei. Executivul propune o creștere de 18%. Rămâne de văzut dacă diferența va fi subvenționată de buget 100% sau va fi plătită de populație într-un anumit procent.

„Consilierii locali vor dezbate azi, un proiect de hotărâre prin care Colterm solicită ajustarea prețului de facturare a termoficării pentru a acoperi inflația din acest an, care a trecut de 17%”, a transmis Primăria Timișoara.

Propunerea administrației Fritz este de o majorare de 18%. Însă aleșii locali nu par să fie de acord.

„Este o discuție pe care o avem de câteva săptămâni cu grupurile politice din consiliul local. S-au pus pe masă tot felul de propuneri: cât din această mărire a prețului ar trebui suportată din bugetul local, adică de toți contribuabilii timișoreni, și cât de abonații Colterm. Grupul USR susține orice soluție care nu pune în pericol investițiile importante ale orașului și exclude în același timp ca abonații Colterm să fie lăsați singuri cu povara majorării în plină criză generată de inflație. Știu că grupul PSD e de acord să voteze noul preț, dar vrea ca toată mărirea să fie suportată din bugetul local, iar prețul pentru clienți să rămână neschimbat. Acum că s-a votat de către Parlament legea bugetului, facem și noi ultimele analize bugetare și vedem cât ne permite bugetul să ajutăm”, a spus primarul Dominic Fritz.

În 2022, subvenția pe care Primăria Municipiului Timișoara a acordat-o timișorenilor racordați la Colterm, din bugetul local, este de peste 88 de milioane de lei. La această sumă se adaugă și sprijinul acordat companiei sub formă de pierderi tehnologice, care se ridică la 64 de milioane de lei doar în acest an. Primăria mai plătește și o garanție dată furnizorului de gaz de către administrația precedentă, pentru facturi de gaz din 2014, în valoare totală de peste 70 de milioane lei.

Anul trecut, prețul gigacaloriei s-a dublat, de la 416 lei la 851 de lei. Cea mai mare parte din noul tarif este subvenționat, populației achitând 435 de lei/MWh.