Maia Morgenstern vine la Timișoara! Prima ediție a Festivalului Evreiesc, în prima zi de toamnă

po 1000x100px (3)

Cu mai puțin de doi ani înainte de anul 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, în orașul de pe Bega apare un festival important pentru acest colț de țară. Mai precis, este vorba de Festivalul Evreiesc „Shalom Ierusalim”, o celebrare a culturii mozaice. Capul de afiș al evenimentului este actrița Maia Morgenstern, așteptată și ea la festival.

Timișoara a fost un oraș cu care a avut o comunitate evreiască puternică, până la evenimentele din preajma celui de-Al Doilea Război Mondial. Fiecare dintre marile cartiere din oraș, Cetate, Fabric și Iosefin, avea o sinagogă mare, lăcașe de cult care astăzi nu sunt valorificate la potențialul lor imens pentru găzduirea unor evenimente culturale. După ani în care Timișoara și-a uitat și partea de trecut evreiesc, la data de 1 septembrie, în Parcul Botanic, cultura mozaică va fi celebrată cum se cuvinte.

Organizatorii nu se referă doar la evrei, ci chiar la Ierusalim, centrul religios al creștinismului, iudaismului și al islamismului. „Timișoara, orașul parcurilor și florilor, Timișoara – viitoare Capitală Culturală, Timișoara cea cu o tradiție evreiască importantă NU putea să nu aibă în palmaresul diversității și un asemenea festival”, se arată în evenimentul popularizat pe rețele de socializare. Nu vor lipsi spectacolele, dar nici preparatele culinare evreiești sau suvenirurile scoase la vânzare.

Maia Morgenstern este invitată și ea, alături de orchestra Teatrului Evreiesc de Stat. De asemenea, vor fi ateliere pentru copii, dar și ateliere de caricatură ale lui Ștefan Popa Popa’s. Vor cânta Julia Semenova, Alexandru Fischer și Traian Moldovan, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă trupele de dansuri israeliene Hora & Haverim ale FCER. O chestiune inedită va fi „Zidul plângerii”, prin care vizitatorii vor putea să-și trimită rugăciunile direct în Ierusalim.

1000x200 dacus 02

Festivalul va începe la ora 10.00, în Parcul Botanic.

Sursa foto: unica.ro

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px