Maia Morgenstern, director onorific al noului Centru de Studii Evreiești și Israeliene din Timișoara

foto2017maia

La Universitatea de Vest din Timișoara va avea loc joi deschiderea noului Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene, un eveniment care va marca inițierea de noi perspective culturale și educaționale legate de relațiile româno-israeliene și ale culturii iudaice.

Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara consideră semnificativă oportunitatea de lansare a acestui nou Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene la Timişoara, pentru studierea şi promovarea interferenţelor culturale dintre comunitatea evreiască şi cea română, date fiind legăturile istorice strânse existente între cele două comunități în zona Banatului.

Printre obiectivele concrete ale acestui centru se numără dezvoltarea şi promovarea de proiecte culturale şi de cercetare româno-israeliene, construcţia unei biblioteci de specialitate, colaborarea cu Comunitatea Evreilor din Timişoara și de pretutindeni, organizarea de expoziţii şi evenimente cu teme evreieşti, precum şi realizarea de schimburi de experienţă între comunităţile academice din cele două ţări.

leader board 728 x 90 px

„Înfiinţarea acestui Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene va facilita înscrierea Universității de Vest din Timișoara alături de celelalte instituţii de educaţie și cercetare academică ce fac parte din Consorțiul Universitaria, care găzduiesc iniţiative similare, dedicate studiilor iudaice. Patronajul onorific acordat de către doamna Maia Morgenstern noului centru va însemna și un plus de prestigiu, de care ne bucurăm și pe care ne vom baza.”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

În cadrul evenimentului de deschidere a noului centru, comunitatea UVT va fi vizitată de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, alături de care se va afla Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreilor din Timișoara. O intervenție online va avea și Maia Morgenstern care deține titlul de Doctor Honoris Causa al UVT și care va fi directorul onorific al acestei noi instituţii. Prezent, tot printr-o intervenție online, va fi și Ioan Holender, în calitatea sa de Doctor Honoris Causa al UVT, un intelectual reprezentativ pentru cultura europeană, promotor al legăturilor dintre România și Israel. La deschiderea centrului au confirmat participarea și Moshe Idel, profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, alături de Silviu Vexler, deputat în Parlamentul României din partea Federația Comunităților Evreiești din România.