Mai sigur spre școală! Elevi de liceu, implicați într-un proiect al primăriei pentru o siguranță mai mare în trafic

drum spre scoala

Drumul spre școală va fi mai sigur după ce elevii lugojeni s-au implicat activ într-un proiect menit să identifice și să rezolve problemele cu care aceștia se confruntă pe traseul către unitățile de învățământ.

Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” Lugoj este partener, alături de Primăria Municipiului Lugoj și Urbanize Hub, în proiectul „Lugoj – For kids, by kids”, finanțat de Institutul European de Inovare și Tehnologie. Din partea liceului lugojean s-au implicat elevi din clasele a VI-a A, a VI-a B, a VII-a A, a XI-a D, coordonați de doamnele profesoare Adriana Mariș, Mihaela Curea, Teodora Popescu și Marcela Ilieș, coordonatorul de proiecte și programe educative și extracurriculare.

În cadrul acestui proiect s-au desfășurat activități în vederea identificării obstacolelor pe care le întâmpină elevii în deplasarea cu bicicleta spre școală, respectiv activități în echipă pentru stabilirea unor soluții și propuneri care vor fi transmise ulterior municipalității.

Principalul obiectiv al proiectului „Lugoj – For kids, by kids” este acela de a stimula participarea și implicarea elevilor în luarea celor mai bune decizii. Totodată, este evidențiat și rolul pe care îl poate avea Consiliul Școlar al Elevilor, pe termen lung, în relația cu municipalitatea.

Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie ale acestui an au avut loc ateliere de lucru, atât online cât și întâlniri directe, în care copiii au lucrat în echipe și s-au implicat pentru a găsi soluții pertinente la problemele cu care se confruntă zi de zi.

În urma acestor ateliere, s-a creat o platformă care conține toate zonele considerate a fi cu probleme, specificate și analizate de grupul de lucru, precum și soluțiile propuse de către copii cu ajutorul specialiștilor în domeniul urbanismului.

Acest exercițiu presupune responsabilitate, participare civică și co-design, cu o abordare nouă, realizat pentru și de către copii.

Printre problemele cele mai frecvente enunțate de elevi se numără lipsa locurilor de parcare pentru biciclete, trotuarele denivelate, străzile cu gropi, lipsa pasajelor pentru pietoni peste calea ferată sau lipsa marcajelor corespunzătoare.