Datele organizației Salvați Copiii indică faptul că, anul trecut, România a înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil din ultimii 30 de ani, peste 6.000, dintre care aproximativ 1.500 au fost pentru copii. Dintre aceștia, 969 au ajuns aici fără familie. Tendința a continuat și anul acesta.
În 2021 au fost înregistrate la nivel național peste 7.000 de cereri de azil. În circa 2.100 de cazuri a fost vorba despre copii. Datele Salvați Copiii arată că peste 57% din total sunt copii neînsoțiți de părinți. La Timișoara, în această săptămână, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului erau cazați șase copii minori refugiați care au ajuns aici fără familie. Trei dintre aceștia sunt în procedură de repatriere.
„Mulți sunt în tranzit și există situații în care stau doar câteva ore.”, a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.
Ceilalți copii care au ajuns în județ sunt cazați alături de familiile lor.
„De multe ori sunt persoane care își declară identitatea, marea lor majoritate nu au documente. Declară mulți că sunt minori. De multe ori suntem nevoiți să facem și expertize la IML ca să determinăm dacă sunt sau nu minori. Minorii neînsoțiți sunt cazați la Direcția Generală pentru Protecția Copilului Timiș, iar cei însoțiți sunt cu părinții lor pe centrul de pe strada Armoniei. Aici e un tranzit mult mai mare, vin, pleacă, sunt duși în alte centre din țară.”, a declarat subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu.
Potrivit Salvați Copiii, în perioada ianuarie-septembrie 2021, în România au fost depuse 7.490 de cereri de azil, în 2.173 dintre cazuri fiind vorba despre copii, 1.250 dintre aceștia fiind neînsoțiți. Principalele țări de proveniență ale persoanelor solicitante de azil în România sunt Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Iran, Somalia, Pakistan, Yemen și Eritrea. În ceea ce privește cauzele dislocării din țara natală, acestea sunt, în cele mai multe cazuri, cele care țin de conflictele armate, de discriminare religioasă și de vulnerabilitățile socio-economice.
În perioada ianuarie-iunie, Salvați Copiii a acordat o atenție deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinților și adulților vulnerabili solicitanți de azil sau beneficiari ai protecției internaționale. Activitățile organizației s-au desfășurat în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.
Au fost desfășurate activități de asistență socială, cu accent pe acordarea de suport material pentru acoperirea nevoilor de bază, consiliere socială și informare. De asemenea, a fost oferit sprijin educațional pentru copii, în vederea asigurării accesului echitabil la educație. Au fost distribuite pachete cu materiale educaționale și recreative pentru copii, precum și pachete cu produse sanitare, îmbrăcăminte și alimente.
Foto: Salvați Copiii