La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a suplimentat bugetul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” cu peste 15 miliarde de lei. Astfel, bugetul total al programului, în perioada 2021-2028, este de 65,5 miliarde de lei, a anunțat ministrul Cseke Attila.
Bugetul alocat Programului „Anghel Saligny” a fost suplimentat cu 15,5 miliarde de lei, având în vedere că o parte din bani vor merge, de acum înainte, și către proiectele care vizează înființarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, nu doar către cele pentru modernizarea infrastructurii locale.
„Este nevoie de 5,5 miliarde lei întrucât MDLPA va prelua de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) finanțarea celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, dar a căror valoare excedează plafonul alocat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, coordonat de MIPE.”, a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
În vederea preluării și obținerii finanțării, MIPE trebuie să transmită către MDLPA, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, toate documentațiile depuse de către unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară, precum și toate documentele întocmite în cadrul evaluării obiectivelor de investiții.
De asemenea, în vederea confirmării nevoii de finanțare pentru obiectivele de investiții preluate în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară au la dispoziție o perioadă de 30 de zile pentru a încărca în platforma electronică investitii.mdlpa.ro toate datele necesare privind obiectivele de investiții.
Pe de altă parte, Cseke Attila a subliniat că este nevoie de suplimentarea bugetului inițial al programului cu 10 miliarde de lei, pentru investițiile care vizează drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și ca variante ocolitoare ale localităților.
„68% din totalul de drumuri județene și comunale nu sunt modernizate, 5,33 milioane de locuitori nu beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă, 8,48 milioane de locuitori nu sunt conectați la sisteme de canalizare, iar 70% din totalul localităților nu sunt racordate la rețeaua de distribuire a gazelor naturale. Aceste servicii publice de bază nu sunt un lux și avem nevoie de un progres semnificativ în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care am solicitat suplimentarea bugetului programului «Anghel Saligny»”, a precizat Cseke Attila.
De menționat că, Ministerul Dezvoltării a primit, până în prezent, un număr mare de solicitări pentru modernizări de drumuri, respectiv 4.858 de cereri, cu o valoare de aproximativ 89 de miliarde de lei.