Mai multe fonduri cinegetice din Caraș-Severin, afectate de pesta porcină

porc mistret

Pesta porcină africană evoluează în peste 40 de fonduri cinegetice din județ. Din fericire, nu s-au înregistrat cazuri în fermele comerciale și în gospodăriile populației.

În Caraș-Severin, nu evoluează, la această dată, focare de pestă porcină africană (PPA) în exploatații non-profesionale sau ferme comerciale/tip A de suine, dă asigurări dr. Pavel Borchescu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin.

În schimb, la nivelul fondurilor cinegetice, PPA evoluează la un număr de 46 de fonduri, din totalul celor 76 existente în județ, cu un număr de 248 cazuri la mistreți (25 morți si 223 împușcați). Ultimul caz de boală confirmat în Caraș-Severin a fost în septembrie anul trecut, la un mistreț împușcat pe fondul cinegetic de la Belobreșca, a precizat șeful DSVSA Caraș-Severin, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, de marți, 23 ianuarie.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu și alimente, afectând toți porcii domestici și sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, însă toate animalele suspecte trebuie ucise și distruse, conform legislației în vigoare, iar proprietarii acestora despăgubiți de către stat, dacă animalele sunt identificate și înregistrate în BND. Din fericire, nu am avut niciodată cazuri de pestă porcină la fermele comerciale din județ, iar în ultimii ani s-au înregistrat două-trei cazuri de PPA în gospodăriile populației. (…) Mai trebuie spus că, orice partidă de vânătoare se desfășoară numai cu notificarea prealabilă a DSVSA. După vânătoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat să se facă într-un centru de colectare a vânatului. De asemenea, responsabilii fondurilor de vânătoare au obligația să anunțe oficial medicului veterinar despre depistarea pe fondul de vânătoare a mistreților morți sau bolnavi”, a detaliat dr. Borchescu.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/