Mai multe clădiri istorice din Timișoara pot fi reabilitate cu bani de la primărie

cladire istorica

Primăria Timișoara se pregătește să modifice Regulamentul de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice. Prin urmare, mai mulți proprietari de astfel de imobile vor avea posibilitatea să primească bani de la primărie în vederea restaurării.

Primăria Timișoara anunță că, în urma consultărilor din ultimele luni cu asociațiile de proprietari, administratori și proiectanți, a luat decizia de a modifica Regulamentul de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice, adoptat anul trecut. Astfel, mai mulți proprietari de imobile de patrimoniu vor beneficia de acest ajutor. Mai mult, sumele de bani care pot fi accesate vor fi distribuite la fel, indiferent de categoria imobilului istoric.

Ne-a bucurat entuziasmul asociațiilor de proprietari privind activitatea de consiliere desfășurată la biroul din Piața Traian, peste 130 de sesiuni de consiliere au avut loc din octombrie, când biroul s-a redeschis după o pauză de 5 ani. Rezultatul acestor discuții cu proprietari, proiectanți și specialiști în domeniul reabilitării se reflectă în propunerile de îmbunătățire ale programului municipalității de sprijin financiar pentru reabilitarea acestor clădiri. Primăria Timișoara are în lucru proiecte de regenerare urbană în mai multe zone istorice ale orașului: 12 străzi și patru piețe din zona Traian, concursul internațional de arhitectură pentru Piața Victoriei și șapte străzi din jurul ei sau Traseul Revoluției din Piața Maria până în Parcul Regina Maria, așa că reabilitarea clădirilor este o componentă importantă pentru a avea un spațiu public de calitate”, a spus primarul Dominic Fritz.

Potrivit Primăriei Timișoara, prin modificarea și completarea regulamentului se va acorda același tip de sprijin financiar, respectiv sprijin financiar nerambursabil de 20% și sprijin financiar rambursabil în termen de cel mult 10 ani (fără dobândă) de 80% din valoarea lucrărilor eligibile, real executate, respectiv din valoarea facturilor decontate executantului lucrărilor, pentru toate categoriile de clădiri istorice: monument individual, clădiri aflate în ansambluri sau situri monument istoric (clădirile din situri reprezentând 75% dintre clădirile aflate pe listele prioritare de intervenție).

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

De asemenea, în perioada dedicată consilierii cetățenilor, au mai fost depuse și analizate peste 30 de solicitări din partea proprietarilor, fiind astfel introduse pe listele prioritare de intervenție încă 14 clădiri din cartierele Fabric, Elisabetin și Iosefin. Criteriile pe baza cărora acestea au fost selectate au fost cele de ordin estetic și identitar, clădirile incluse în lista prioritară fiind considerate valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric.

Mai mult, în noul regulament sunt redefinite condițiile în care asociația de proprietari poate lua hotărârea de a accesa sprijinul financiar prin program (aceasta urmând să fie posibilă cu acordul a 2/3 din proprietari) și sunt detaliate mai multe capitole din regulament, pentru o mai bună înțelegere din partea publicului țintă (proprietari și specialiști în domeniul reabilitării).

Noul regulament urmează să intre în vigoare după ce va fi aprobat de Consiliul Local Timișoara.

banner maxagro