Pentru a câștiga încrederea consumatorilor în produsele fabricate în România, în special când vine vorba despre cele din carne, se pregătește un proiect de lege care să facă ordine în cămara producătorilor.
„Deși produsele românești sunt de cea mai înaltă calitate, încă avem de lucrat astfel încât să ajungem la nivelul dorit pentru promovarea și vânzarea produselor noastre, în primul rând pe teritoriul României. Toate țările europene au o politică clară prin care își promovează constant produsele, iar cetățenii sunt educați înspre cumpărarea acestora.”, spune deputatul cărășean Marius Damian.
În România nu se pune încă accentul pe proveniența produselor, și asta pentru că nu există suficientă informație și încurajare a comercializării produselor românești. „Cetățenii trebuie să înțeleagă că atâta timp cât vor acorda o importanță mai mare cumpărării produselor românești vor susține economic firmele românești, vor ajuta la asigurarea de locuri de muncă românilor, iar copiii noștri vor învăța prin puterea exemplului și vor fi la fel de responsabili atunci când vine vorba despre cumpărături. Este cu siguranță un gest de patriotism economic!”, spune Damian.
Pentru ca cetățenii să fie mai bine informați și pentru a ști ce pun pe mesele lor, PSD a lansat campania „Cumpără Românește”, în cadrul căreia producătorii români sunt încurajați să se înregistreze chiar pe site-ul campaniei.
În plus, se acționează și în plan legislativ printr-un proiect de lege care stabilește pentru operatorii economici din sectorul cărnii și al produselor din carne, obligația respectării principiilor generale ale informațiilor referitoare la produsele alimentare, dar și „prețul la raft și prețul de achiziție al produselor atât din piața internă, cât și din piața externă”.
Acest proiect vine cu următoarele prevederi:
1. Eticheta produselor de carne și a celor procesate pe bază de carne va expune și prețul de achiziție.
2. Va fi interzisă inscripționarea pe eticheta cărnii și a produselor din carne a sintagmei „Produs românesc” și a steagului românesc, dacă acesta nu provine 100% de la fermele din România.
3. Se interzice comercializarea cărnii sintetice și a produselor care conțin carne sintetică.
4. Produsele din carne care conțin și alte ingrediente trebuie să se vândă separat față de cele din carne autentice.
Proiectul a fost adoptat deja de Senat și va intra în curând în dezbatere și la Camera Deputaților.
„Este dreptul cumpărătorului să știe ce cumpără, iar atâta timp cât există informație, există și alegere corectă, iar produsele românești au fost întotdeauna cea mai bună alegere. Susținem inițiativele locale, produsele locale și producătorii autohtoni. Doar așa putem spune că susținem românii și economia românească. Cumpărând românește susținem România!”, mai spune parlamentarul Marius Damian.