Multe dintre cabinetele medicilor de familie, în special din mediul rural, lasă de dorit. Din cauza lipsei de bani, medicii își desfășoară activitatea în spații care ar avea nevoie urgentă de reabilitare sau de dotare. Prefectul de Caraș-Severin spune că a cerut o situație primarilor din județ cu privire la sprijinul acordat medicilor de familie în accesarea de fonduri pentru investiții.
Lipsa de fonduri afectează și sectorul medicinei de familie, mai ales atunci când vine vorba despre dotări și reabilitarea clădirilor în care își desfășoară activitatea. Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, prefectul Ioan Dragomir spune că a solicitat deja primăriilor detalii despre sprijinul pe care l-au acordat medicilor în accesarea unor fonduri în acest sens.
„În urmă cu două, trei luni am solicitat primăriilor o situație privind sprijinirea medicilor de familie în întocmirea unor programe pentru accesarea de fonduri având în vedere starea actuală a cabinetelor acestor medici de familie. Din păcate, majoritatea răspunsurilor au fost ceva de genul «nu am primit solicitări de la medicii de familie».”, a explicat Ioan Dragomir.
Prefectul i-a cerut și directorului Direcției de Sănătate Publică să se implice în acest demers, pe lângă reprezentanții administrațiilor locale. „Rugămintea mea este să încercăm să îi mobilizăm, să îi activăm pe medicii de familie să întocmească programe pentru dotarea cabinetelor. Majoritatea își desfășoară activitatea în clădirile primăriilor. Mai mult, în ceea ce privește situația medicilor de familie de la țară, acolo cabinetele sunt așa cum sunt. Măcar în prima etapă să asigurăm spațiu corespunzător și dotări. Haideți să îi mobilizăm să încerce și ei mai mult și să ceară sprijinul primăriilor. Primarii au multe pe cap, au multe probleme, dar și activitatea medicilor de familie este foarte importantă.”, a mai spus prefectul de Caraș-Severin.
Medicii de familie au posibilitatea de a accesa fonduri și prin PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii prespitalicești. Bugetul total este de 180.450.000 de euro fără TVA. Joi, 19 ianuarie, a fost redeschisă Componenta I.1.1.b care se va derula având principiul „primul venit, primul servit” pentru finanțarea proiectelor depuse până la îndeplinirea indicatorului de minimum 3.000 de cabinete finanțate.