Mai mult decât pasiune! Cea mai mare colecție privată de biblii devine proiect cultural

Pastorul baptist lugojean Ionel Tuțac are ca pasiune de o viață colecționarea de biblii din toate țările lumii, scrise în toate limbile Pământului și din diferite epoci istorice.

În timp, pasiunea lui neobișnuită s-a transformat într-un proiect cultural de succes. Adunată, piesă cu piesă, timp de peste patru decenii, colecția deținută de către președintele Asociației „Renașterea Familiei” din Timișoara, Ionel Tuțac, este apreciată drept cea mai mare colecție privată de biblii din România.

Ea numără la ora actuală peste 500 de biblii și cărți sacre, unele rarități pe plan mondial: cel mai mic exemplar al Bibliei Guttenberg, un sul al Cărții Estera de 6,5 metri, o biblie în latină din anul 1700, un Evangheliar din 1761, apărut sub patronajul domnitorului Gavriil Callimachi, o biblie-breloc ce a aparținut lui Billy Graham, un manuscris de la 1250, o pagină din prima ediție King James Version sau o Biblie pe microfilm care a ajuns pe Lună. Tuțac mai are în colecție cea mai mică biblie din lume, care nu poate fi citită decât la microscop sau texte evreiești vechi.

Totul a început cu o expoziție la Lugoj, desfășurată de Ziua Bibliei la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, în anul 2014, în colaborare cu profesoara Alina Bogoevici. A urmat o expoziție de mare succes la Bastionul Theresia, deschisă în perioada 2-25 aprilie la Timișoara. Expoziția a fost onorată de oficialități, reprezentanți ai tuturor cultelor timișorene și oameni de cultură, dar și de elevi, studenți și pasionați de istoria Bibliei.

Succesul a fost așa mare încât organizatorii, în frunte cu dr. Ionel Tuțac, președintele Asociației Renașterea Familiei, au pus la punct o a doua ediție a expoziției, în perioada 17-27 septembrie, tot la Bastionul Theresia din Timișoara.

„Scopul muzeului este de a sublinia autenticitatea Bibliei și de a încuraja cât mai mulți oameni să citească și să cunoască influența Scripturii. Multitudinea documentelor istorice, parcursul manuscriselor și al traducerilor de-a lungul secolelor atestă autenticitatea Bibliei. Expoziția cuprinde fragmente din ediții vechi, manuscrise și informații despre locul și modul în care au fost scrise.”, spune pastorul Tuțac.

Proiectul pastorului lugojean va continua. Muzeul Bibliei va găzdui mai multe evenimente: interviuri cu personalități, invitați speciali din țară și străinătate, proiecții de film documentar, dezbateri despre rolul și influența Bibliei, expoziții de caricaturi cu teme biblice, concerte și concursuri biblice, iar pe copii îi așteaptă benzi desenate cu temă biblică.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/