Mai e mult până departe… Statuia împărătesei Sissi e la fel cum o știm: la Muzeul din Caransebeș, bucăți!

Sissi,băile herculane

Se bate multă monedă în societatea românească pe nevoia de prețuire a valorilor și se lansează idei retorice de genul: „cine nu are trecut, nu va avea nici viitor”. Despre trecutul imperial cunoaștem destule lucruri, iar în orașul de graniță Caransebeș ne-a rămas mărturie statuia unei personalități în jurul căreia s-au țesut numeroase legende.

Este vorba despre împărăteasa Sissi a Imperiului Austro-Ungar care s-a dovedit a fi profund atașată de spațiul Banatului de munte, în special de Băile Herculane, dar și de Caransebeș unde a poposit de câteva ori, în vizite oficiale, împreună cu soțul său, împăratul Franz-Josef.

Statuia a fost descoperită întâmplător în anul 2000 în timpul săpăturilor arheologice efectuate la fundația bisericuței de lemn a Seminarului Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș. Doar trei părți mai mari întregi, restul descoperirii fiind fragmentată în 126 de bucăți. Este cea de-a cincea statuie realizată cu acord imperial. Și dacă celelalte statui de la Viena, Budapesta, Insula Corfu (Grecia) și Geneva – sunt stilizate, cea de la Caransebeș o reprezintă pe împărăteasă cât mai aproape de adevăr, adică în mărime naturală, 1,72 m, exact atât cât avea și Sisi. Chiar și înfățișarea chipului ei este foarte bine redată de către sculptorul Janos Horvay.

Ce ar trebui făcut pentru ca singura statuie realizată din marmură de Ruschița să poată fi admirată în circuitul public al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță ? Sigur că da, ar trebui voință, ar trebui interes pentru istorie, pentru trecut, ar fi nevoie de mai mult decât vorbe sau motive electorale. Ar trebui refăcută. De la descoperirea ei au trecut 21 de ani și încă se bate pasul pe loc…

De ce vorbim tocmai azi despre Sissi, frumoasa împărăteasă bavareză? Pentru că azi, în urmă cu 123 de ani, la 10 septembrie 1898, a fost ucisă la Geneva, de către un anarhist!

Aici puteți vizita Muzeul Sissi: https://www.wien.info/ro/vizitarea-ora%C5%9Fului/obiective-turistice-%C3%AEn-viena/viena-imperial%C4%83/muzeul-sisi-358996

YouTube video


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/