Mai durează până va fi transferată județului pista de biciclete care leagă Timișoara de granița cu Serbia. Care sunt pașii de urmat?

pista biciclete

Administrația Bazinală de Apă Banat face demersurile pentru ca toate documentațiile tehnice aferente dezmembrării cadastrale a pistei de biciclete care leagă Timișoara de granița cu Serbia să fie întocmite. Transferul efectiv al bunului de la Ministerul Mediului la Consiliul Județean Timiș se va face în baza unei ordonanțe de urgență. 

Consiliul Județean Timiș pregătește o strategie pentru pistele de biciclete din județ, pentru care alocă 60.000 de euro din bugetul pe acest an. Proiectul ar putea fi gata în 4 ani. În acest context, deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea l-a întrebat pe ministrul Mediului în ce stadiu este transferul pistei de pe malul Begăi care duce până la granița cu Serbia.

„Pista de biciclete este făcută pe domeniul public al statului. Nu se poate prelua decât dacă se obține o Hotărâre de Guvern de preluare. Digul este pe sistemul de siguranță al canalului Bega. Administrația din Serbia va continua pista de biciclete, iar noi avem obligația de a realiza punctul de trecere a frontierei și pe pista de biciclete și pe canalul Bega. La început de primăvară, când bicicliștii încep deja să meargă pe pistă, tronsonul de zeci de kilometri de pe malul Begăi, spre granița cu Serbia, ar putea începe să se degradeze, iar iubitorii de mișcare pe două roți ar putea avea nevoie de mountain bike pentru a trece prin gropile și fisurile care se vor forma de-a lungul timpului, pentru că Administrația Bazinală de Apă Banat nu o mai poate administra, nefiind în obiectul instituției de activitate.”, și-a argumentat deputatul liberal solicitarea adresată ministrului Mediului.

În răspunsul oferit, Ministerul Mediului explică pașii care trebuie urmați pentru ca pista să fie transferată CJT, fără a oferi însă un termen cu privire la realizarea acestora: „Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Banat depune toate diligențele necesare în vederea întocmirii documentațiilor tehnice aferente dezmembrării cadastrale a bunului – pistă de bicicletă. După obținerea extraselor de carte funciară se va proceda la înscrierea bunului în Anexa nr. 12 a HG 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, iar ulterior, transferul bunului în discuție se va realiza în condițiile OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.”

Pista are o lungime de 37 de kilometri și pornește de la marginea Timișoarei, apoi continuă de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia. Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, într-un proiect care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.