Existența unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază și oferirii de tratament, constituie o garanție și o necesitate pentru asigurarea sănătății populației.
În zona de est a județului Timiș nu par a fi probleme foarte mari, pentru că majoritatea comunelor au astfel de unități. Și aici amintim Dumbrava, Tomești, Darova, Găvojdia, Nădrag, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Margina, Balinț, Mănăștiur, Bethausen și multe altele. O parte vor să și extindă cabinetele.
Bani europeni pentru reabilitarea dispensarelor
La Dumbrava acesta a fost reabilitat integral în urmă cu puțini ani. „Avem dispensar modern deservit de medici foarte buni, care beneficiază de aparatură modernă și tot ce e necesar”, ne-a spus Ioan Ihasz, primarul comunei. La Boldur, dispensarul este deservit de doi medici din Lugoj, după un program strict, însă clădirea va fi renovată integral cu bani europeni. „Avem doi medici la Boldur, care vin din Lugoj, dar avem și punct farmaceutic. În plus, avem un proiect câștigător prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 850.000 de lei. Fondurile vor fi folosite pentru dotarea și reabilitarea integrală a dispensarului”, ne-a declarat primarul Cristian Stoi. Tot ptin PNRR are un proiect validat și comune Tomești. „Noi avem cabinet funcțional lângă primărie, care este deservit de un medic. Dar, avem un proiect cu bani europeni, prin PNRR, în urma căruia vom dota și moderniza integral dispensarul”, ne-a transmis primarul Costel Medelean.
Centru de permanență la Nădrag
La Nădrag s-a deschis deja și un Centru de Permanență, din data de 1 iunie. Este deservit de opt medici și 10 asistente. Se lucrează de luni până vineri, zilnic între orele 15 – 8, iar de vineri de la orele 15 acesta este funcțional non stop până luni la ora 8. „Pe lângă centrul de permanență avem și medicul de familie, care își desfășoară activitatea în fostul sediu al Primăriei, dar avem și farmacie și doctor stomatolog”, ne-a spus Liviu Muntean, primarul comunei Nădrag. Și la Victor Vlad Delamarina se dorește deschiderea unui Centru de Permanență. „Avem medic de familie în centrul de comună, care vine de două ori pe săptămână din Lugoj. Însă, pentru sănătatea locuitorilor, intenționăm ca până la 1 octombrie să deschidem aici și un Centru de Permanență”, ne-a transmis și primarul Ioan Cardaș.
Stăm prost la nivel național
Din păcate, conform specialiștilor, la nivel național distribuția unităților medicale și a medicilor este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în mediul rural. Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană. În zonele rurale, existența medicului de familie și a unui cabinet medical este singura șansă pentru a primi tratamente la timp.