Mai are Ana mere?

Ce vremuri, domnule, ce vremuri! Vremurile în care celebrul nostru ABECEDAR conținea, invariabil, acest enunț afirmativ: Ana are mere! La sfârșitul clasei întâi, toți copiii erau obligați să știe că „Ana are mere” și că: „Gelu, Gicu și cu Gina fac gimnastică spunând: unu, doi, unu, doi, faceți toți la fel ca noi”.

Anii au trecut, Ana a avut la rându-i copii, care tot după ABECEDARUL ăla au învățat înainte de a deveni doctori, dascăli, oameni cu multă carte. A fost nevoie să vină Revoluția ca Gelu, Gicu și cu Gina să se emancipeze și să ceară să o scoată din ABECEDAR pe Ana cu merele ei cu tot. E și normal, piețele și alimentarele erau doldora cu banane, kiwi, ananas și mango, iar Ana noastră cea demodată continua să se laude cu merele ei pipernicite. Mai marii vremii au luat aminte, pe piață au apărut manualele alternative și gata cu Ana, care de acum este o venerabilă bunicuță. În locul ABECEDARULUI cu care au crescut sute de generații de copii, a apărut ABECEDARUL online. Adio bastonașe, linioare, A mare de mână și a mic de mână. Că vorba aia, prin online, cine să te învețe cum să ții tocul, pardon, pixul în mână, cine să te corecteze, cine să-ți controleze caietul de caligrafie? Asta în cazul în care „doamna” știe să deschidă sau să folosească dispozitivul cu care predă, iar copiii au internet acasă ori curent electric. Alții spun că dascălii muncesc de le sar capacele, și nu am motiv să nu cred asta, numai că elevii sunt tot mai slabi. Deși sunt prezenți în fața tabletei, telefonului și computerului, elevii sunt tot mai degrabă absenți, cu gândul la cine știe ce. Cum altfel, trebuie să avem și un vinovat în vremurile astea de molimă, iar cel mai la îndemână este cine altul decât elevul?

Iar un elev ca acesta, cu puțină șansă, poate să ajungă departe. Să o egaleze în performanțe chiar pe ministra Anisie, care, într-un dialog televizat, întrebată fiind dacă ia în calcul și familiile cu copii care nu au curent electric acasă, a răspuns candid: „Bineînțeles că s-au luat si astfel de măsuri. Ministerul Educației a realizat în parteneriat cu televiziunea română programul Teleșcoală”. Pam, pam!

Cam asta e diferența dintre cei care au învățat după ABECEDARUL cu „Ana are mere” și cei care au studiat manualele alternative din care Ana a fost scoasă definitiv.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/