[UPDATE] Mafia silvică a câştigat la loteria coincidenţelor! Incendiu izbăvitor în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului? [FOTO]

Un incendiu suspect, întins pe durata a trei zile, a izbucnit în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Exact într-una din zonele suspectate săptămâna trecută de vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, de a fi fost exploatate silvic la… liziera (i)legalităţii!   

Incendiul izbucnit vineri, 14 iulie, a fost localizat şi stins într-o primă fază de salvamontişti şi de pompierii civili, dar a reapărut. Şi sâmbătă, şi duminică! Abia luni, 17 iulie, s-a putut anunţa oficial de către autorităţi stingerea incendiului!

Incendiul a avut loc pe partea dreaptă a Drumului Judeţean 582 E la 3 km de la Pasul Prislop înspre Platoul Semenic. După estimările martorilor prezenţi la faţa locului, care ne-au trimis aseară fotografii făcute imediat după stingerea incendiului, au fost pârjolite între două şi patru hectare de vegetaţie, litieră şi coronament, precum şi plantaţii de puieţi coniferi, toate aflate în raza Ocolului Silvic Văliug. „Focul a ars câteva hectare de plantație cu larice și brad dintr-o parcelă tăiată în urmă cu 4 ani fără a fi respectate normele silvice“, au anunţat activiştii de mediu de la „STOP Defrişărilor“.

Incendiu declanşat de vizita senatorului?

Cu câteva zile înainte de incendiu, vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, anunţase că a efectuat o vizită inopinată „de documentare“ în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului și în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Concluziile acestuia erau dure: „Unul dintre cele mai frustrante și iritante lucruri posibile e să constați pe viu modul în care legi și norme care au ca scop protejarea pădurilor, în general, și a parcurilor naționale, în special, sunt folosite în fapt ca pretext pentru a le distruge“.

CITEŞTE ŞI: Vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, raport devastator despre exploatările silvice din judeţul Caraş-Severin! [FOTO]

Useristul Mihai Goţiu a prezentat atunci public imagini dintr-un „raport aflat în pregătire“ pe care îl va prezenta autorităţilor în domeniu. Una din fotografii, publicate atunci de expressdebanat.ro, avea explicaţia lui Goţiu: „Nu vă lăsați înșelați de peisaj! O halcă mare de pădure lipsește din fotografie, transformată, după defrișare, în poiana pe care o vedeți până la lizieră“. Acea poiană face parte din hectarele de teren mistuite în incendiul de acum, iar ea trebuia să fi făcut obiectul plantării de puieţi de către cei ce au exploatat pădurea în anul 2013. Din anunţul făcut de Goţiu reieşea clar că în zonă se vor face anchete privind modul în care a fost exploatată silvic pădurea şi cum (nu prea) s-au făcut reîmpăduririle. Acum, însă, la faţa locului anchetatorii vor găsi cenuşă! Să mai creadă cineva că incendiul ăsta a izbucnit întâmplător?!

Teoria conspiraţiei sau conspiraţie pusă în practică?

Dacă veţi spune că totul ţine de simple coincidenţe, vă vom da în continuare şi alte motive să credeţi că planetele s-au aliniat în favoarea mafiei silvice! Mafie care, evident, oficial nu există!

Martori la stingerea incendiului şi cunoscători ai fenomenului silvic din Caraş-Severin ne-au povestit următoarele:

„Tăierea pădurii făcută în 2013 se pare că nu a respectat normele silvice, pentru că au efectuat toată tăierea într-o perioadă foarte scurtă de timp şi nu s-a mai reuşit regenerarea naturală a pădurii. Constatând asta (a scris mult presa şi atunci), au trecut la plantarea brazilor, dar se pare că nici asta nu le-a ieşit cum trebuie“.

„În teren se putea observa că plantarea brazilor nu s-a făcut corect, în sensul că aceştia sunt puşi foarte rar şi nu acoperă toată zona defrişată în trecut“.

„Din zvonurile care circulă se pare că trebuia să vină un control, astfel că cei de la Ocol ar fi adus nişte… romi să cureţe locul, pentru că nu era în regulă cum arăta, cu spini şi iarbă mare care obtura cumva creşterea brazilor plantaţi“.

„La acţiunea de stingere a incendiului, în loc să vină să intervină toţi silvicultorii de la Ocolul Văliug, cei mai implicaţi au fost pompierii voluntari de la Brebu Nou şi Văliug şi, ca de fiecare dată, Salvamontul. Au mai intervenit pompierii militari de la ISU Semenic, Detaşamentul Reşiţa, pe când de la Ocol au venit într-un târziu câteva persoane, care mai mult au stat. E stranie aşa-zisa intervenţie“.

„Mai un element interesant: focul a ars permanent numai în zona de pădure tăiată în trecut, în zona plantată! Cum de nu s-a extins spre pădure, în pădure?“

„Plantaţia cu brăduţi este rară, deci nu brăduţii sunt cei care au favorizat extinderea focului“.

Alo, Parchetul, se aude?

Nu ştim câte din cele de mai sus sunt adevăruri şi câte doar teorii ale conspiraţiei, dar ştim că la locul incendiului s-a mai constatat o aparentă anomalie, relatată tot de unul dintre cei prezenţi ieri la faţa locului. Perimetrul incendiat este tăiat în două de un drum forestier, care a rămas intact! „Urmele incendiului sunt de-o parte şi de alta a drumului forestier, dar se poate observa că focul nu a traversat drumul dintr-o parte în alta! Deci cineva a pus foc în ambele părţi!“, este concluzia unuia dintre martorii care au luat legătura cu redacţia noastră. Concluzie la care suntem curioşi dacă vor ajunge şi pompierii, şi Garda Forestieră, şi Garda de Mediu. Şi, mai ales, Parchetul! Care trebuie să demareze o anchetă, după cum susţin şi activiştii de mediu de la „STOP Defrişărilor“, cu privire la posibilul act premeditat de incendiere pentru acoperirea unor lucrări probabil neexecutate!

UPDATE, ora 12.00

Mihai Bona, șeful Ocolului Silvic Văliug, a ținut să facă mai multe precizări despre modul în care s-a intervenit pentru stingerea incendiului din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului: „Incendiul a fost stins de către silvicultori și, într-adevăr, de către pompieri. Am fost acolo. Toate instituțiile au fost anunțate telefonic de către mine, sâmbătă. La Direcție s-a făcut procesul-verbal și s-a trimis la Gardă, la Pompieri, la Poliție, la toată lumea. Inclusiv duminică, până luni dimineața, am fost la fața locului toată noaptea. E un criminal cel care a ars plantațiile! Și acum arde din cauza secetei, și acum sunt pădurarii acolo! Arde pe sub stânci. Ieri, la ora 18, au plecat pompierii, s-au dus zeci de tone de apă, dar la seceta asta arde pe sub stânci. Și pe mine mă surprinde că vineri l-am localizat, l-am stins, sâmbătă n-a fost și duminică a izbucnit din nou”.