Lupta împotriva cancerului aduce mâine la Timişoara peste 300 de medici specialişti!

Peste 300 de medici oncologi, radioterapeuți, hematologi și de alte specialități conexe şi-au anunţat participarea la conferința „Imunoterapia cancerului pentru oncologii medicali”, eveniment care va avea loc la Timişoara, în perioada 21-24 februarie 2019.

Intenția organizatorilor, Asociația OncoHelp, este aceea de a iniția, prin intermediul acestui eveniment, o dezbatere națională pe temaimunoterapiei.

Imunoterapia reprezintă cel mai nou tratament inovator în lupta împotriva cancerului. Prin imunoterapie este activat sistemul imunitar al pacientului bolnav de cancer, astfel încât acesta devine capabil să recunoască celulele tumorale și să le distrugă. Se anticipează că, în viitor, imunoterapia oncologică va ocupa rolul principal în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce modalitățile tradiționale de tratament  – chimioterapia, radioterapia sau terapiile țintite – vor ramâne pe plan secundar.

Această conferință este organizată sub umbrela „OncoHelp Winter School” – eveniment educațional marca Asociația OncoHelp, aflat deja la cea de-a doua ediție. „În cadrul conferinței le va fi oferită participanților o informare aprofundată asupra imunoterapiei cancerului în România, dar având în vedere caracterul educațional de școală de iarnă, se va insista mult și asupra aspectelor practice și asupra interactivității“, precizează Miruna Vitcu, din partea Asociației OncoHelp.

În urmă cu un an-doi ne speriau noile medicamente apărute și ne îngrijoram în fața unor potențiale reacții adverse necunoscute. Astăzi folosim deja acești agenți terapeutici, ne împrietenim tot mai mult cu ei, dar suntem în fața unui nou val de terapii imune – terapia adoptivă cu limfocite modificate genetic. Avem disperată nevoie de biomarkeri care să selecteze eficient pacienții responsivi, dar toți biomarkerii consacrați sau în cercetare vin cu o serie de limitări și dificultăți tehnice. Indicațiile terapeutice în marile localizări ale cancerului se schimbă zi de zi, imunoterapia avansează în faze tot mai precoce ale tratamentului într-un ritm amețitor și e greu pentru noi să ținem pasul cu toate aceste schimbări. Iată tot atâtea argumente pentru o întâlnire profesională care să ne pună în contact cu cei mai importanți lectori din țară, dar și nume cu autoritate din străinatate. Experți din domeniile lor și din domeniul imunoterapiei vor fi prezenți trei zile la Timișoara pentru a facilita o întâlnire pe care ne-o dorim cât mai utilă și interactivă”, a declarat conf. dr. Șerban Negru.

Personalități de marcă din domeniul oncologiei medicale românești și internaționale sunt invitate să susțină prelegeri, precum și prezentări interactive – astfel încât participanții vor avea ocazia de a împărtăși idei și exemple de bună practică. Pe lângă prelegerile științifice, evenimentul va include și expoziții de prezentare a produselor farmaceutice utilizate în terapia oncologică.

Informații suplimentare puteţi afla la telefon 0745100495, e-mail valeriu.boruga@oncohelp.ro, persoană de contact dr. Valeriu Borugă sau telefon 0756034333, e-mail mirunavitcu@yahoo.com, persoană de contact Miruna Vitcu.