Lupta continuă în zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara. „În acest val am observat că progresele leziunilor pulmonare sunt foarte rapide”

Zeci de pacienți diagnosticați cu COVID-19, dar care au și alte comorbidități, sunt internați în zona roșie a celui mai mare spital din vestul țării. Cadrele medicale n-au crezut că se vor confrunta din nou cu o situație poate mai gravă decât cea din valurile precedente.

Decizia de a deschide o zonă roșie în cadrul Spitalului Județean din Timișoara a fost luată pentru a-i proteja pe bolnavii care nu au COVID-19 și totodată pentru a le asigura îngrijiri de specialitate celor care s-au infectat cu noul coronavirus.

„Credeam că s-a terminat această aventură, dar din nefericire valul patru a venit peste noi și ne-a forțat să luăm din nou măsuri la Spitalul Județean. Eram foarte bucuroși cu toții că a apărut acest vaccin, era o gură mare de speranță și de aer pe care am luat-o și chiar speram că se va termina această problemă. Dar iată că suntem în trend cu zicala «ne-am născut talent și am murit speranță» pentru că am început foarte bine și s-a terminat cu un mare fâs. Este o mare frustrare pentru noi această lipsă a dorinței de vaccinare pentru că ne-ar fi scos din impasul în care suntem, așa cum s-a dovedit în restul Europei, unde populația a ales să se vaccineze și sistemul de sănătate nu este sub presiune. Astfel, dacă dorim să păstrăm spitalul curat, trebuie să organizăm niște zone în care să îi izolăm și să îi tratăm foarte bine pe pacienții care au Covid-19. Avem 56 de paturi la unul dintre etajele clădirii Ortopediei, unde reușim să îi izolăm pe toți pacienții care se pozitivează sau la care se depistează test pozitiv pe secții. Sunt pacienți cu patologii complexe pe care nu i-ar putea trata alt spital, care au pe lângă Covid-19 și alte boli. Pentru a nu îi ține pe pacienții noștri obișnuiți în afara tratamentului și pentru a le putea oferi tot ce se poate, a fost luată această decizie de a nu interna pe același etaj și pacienți pozitivi și pacienți negativi”, a explicat dr. Adelina Mihăescu, coordonatorul medical al zonei roșii din cadrul Spitalului Județean din Timișoara.

adelina mihaescu 1

Spitalul Județean din Timișoara este cel mai mare din vestul țării și dispune de specialități care nu se regăsesc în alte unități sanitare. De aceea sunt preluate cele mai complexe cazuri de COVID-19.

„Pacienții cu hemoragie digestivă superioară de exemplu sau cu tumori cerebrale sunt infectați și cu Covid-19 și dezvoltă pe două părți patologia. În primul rând pe patologia lui de bază și din nefericire, virusul acesta SARS-CoV-2 determină leziuni la nivelul plămânului care trebuie tratate cu prioritate uneori. Nu poți să tratezi un pacient cu fractură care are și Covid-19 dacă este cu evoluție pulmonară avansată, pentru că nu se poate da anestezie. Astfel, se temporizează rezolvarea chirurgicală până când pacientul își revine cu boala pulmonară, asta dacă se poate. Sunt patologii care nu pot fi amânate, precum hemoragia digestivă, ischemia acută, care ar fi omorât pacientul fie că are Covid-19, fie că nu are. Așadar, în astfel de situații asigurăm în același timp și tratamentul pentru Covid-19 și tratamentul pentru boala respectivă și mereu sperăm că se vor rezolva ambele, dar de cele mai multe ori nu este așa”, a mai spus Adelina Mihăescu.

Formele cele mai severe de Covid-19 apar la pacienții nevaccinați, iar doctorii spun că boala pare să avanseze mai rapid spre un context nefavorabil.

„Marea noastră traumă este că formele cele mai severe sunt ale pacienților nevaccinați. Și pacienții vaccinați se pot infecta cu COVID-19. Asta recunoaște toată lumea, doar că vaccinul protejează împotriva unor forme severe. Virusul acesta este parșiv și determină multiple leziuni. Din nefericire, în acest val am observat că progresele leziunilor pulmonare sunt foarte rapide. Se investighează la internare când au undeva la 10%, 20% afectare pulmonară după care, după câteva zile, cu toate că le dăm tratament, se accentuează insuficiența respiratorie, le scade oxigenul din sânge și când reevaluăm situația constatăm că are 60%, 70% afectare pulmonară, deci a evoluat boala sub ochii noștri. Urmărirea pacienților, după ce au trecut de această fază acută, o fac medicii pneumologi. Dar din câte am observat eu, mulți pacienți care au avut o mare afectare pulmonară au rămas cu sechele”, a mai spus medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/