Deși sunt organizate nenumărate burse ale locurilor de muncă pe raza județului, puțini sunt cei care își găsesc un loc de muncă ce să le satisfacă cerințele. La fel se pune problema și de cealaltă parte a baricadei, cea a angajatorului care are nevoie de un personal cu anumite calificări. În luna octombrie totuși, la mare căutare au fost muncitorii necalificați, fiind și cele mai multe locuri de muncă ocupate în această perioadă.
Cererea este pe măsura ofertei. Deși mulți se zbat pentru a obține o diplomă de liceu și mai apoi una de facultate, rămân și cu diplomă și fără loc de muncă. Luna trecută, din cei peste 6000 de șomeri înregistrați în județ, aproape 100, care și-au găsit un loc de muncă, au fost muncitori necalificați.
Dintre norocoșii care au fost angajați în urma burselor se numără muncitorii necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, muncitori necalificați la amplasarea produselor solide și semisolide și muncitori necalificați în industria confecțiilor și în silvicultură.
Prea puține locuri de muncă ocupate în urma burselor
Deși în județ sunt peste 6000 de șomeri, puțini se pliază pe locurile de muncă stabilite de angajatori: „Celelalte locuri de muncă vacante nu au putut fi ocupate fie datorită expirării perioadelor de valabilitate a ofertelor de către agenții economici, fie datorită faptului că șomerii înregistrați în evidențele Agenției nu au avut calificările cerute de angajatori”, precizează Sebastian Buzori, reprezentant al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Incertitudinea agenților economici pentru ziua de mâine
Puține locuri de muncă ocupate, dar la fel de puține propuse la bursă. Problema acestora din urmă este explicată prin criza financiară mondială. Înainte de a organiza o bursă a locurilor de muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vizitează toți agenții economici de pe raza județului pentru a stabili locurile vacante de pe piața muncii: „Echipele Agenției merg pe teren și identifică agenții economici. Înainte, aceștia obișnuiau să anunțe un număr mai mare de locuri de muncă, iar apoi angajate propriu-zis erau maxim două persoane. Acum, însă, locurile propuse la bursă sunt locuri reale. Chiar dacă sunt puține, răspunsul agenților economici în fața reprezentanților Agenției e unul și același: Nu știm dacă mâine vom mai fi pe piața muncii”, explică Sebastian Buzori, din partea AJOFM Caraș-Severin.
Foto: info-calificari.ro