Luminița Jivan schimbă macazul Semmeringului bănățean. Ba chiar promite soluții de modernizare a liniei ferate

Mii de turiști vor putea admira în continuare frumusețile de pe traseul primei căi ferate montanistice din România, Oravița-Anina, în orice zi a săptămânii. Asta promite șefa PSD Caraș-Severin, după revolta stârnită de oamenii de rând. Luminița Jivan spune că a avut o serie de interpelări la Ministerul Transporturilor, aceasta anunțându-l pe Răzvan Cuc de intenția celor de la CFR Călători și anume reducerea circulației pe acest traseu, întrucât profitabilitatea înregistrată ar lăsa de dorit.

Pentru prima dată în ultimii ani, oamenii politici și-au îndreptat privirea spre bijuteria turistică din Banat, veche de peste un secol – Semmeringul bănățean – semn că traseul de 34 de km are încă multe de oferit. Reacția vine după ce societatea s-a revoltat cu privire la decizia CFR Călători, în cauză fiind inițiată chiar și o petiție online, semnată de peste 500 de oameni. Modificarea programului care ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 25 septembrie (circulația fiind posibilă doar vineri, sâmbătă și duminică) nu va mai fi pusă în aplicare. Jivan a anunțat că ministrul Transporturilor a fost receptiv la problema pe care aceasta a ridicat-o. În urma discuțiilor cu ministrul Cuc, acesta ar fi confirmat că „actuala garnitură de tren, cunoscută ca Semmeringul bănățean, va continua să opereze în această zonă pitorească din județul Caraș-Severin”.

Mai mult decât atât, politicianul cărășean anunță că împiedicarea punerii în aplicare a noului program pe traseul montanistic este doar un prim pas înspre o situație înfloritoare, următoarea mișcare constând în identificarea surselor de finanțare pentru modernizarea acestei linii ferate.

„Turiștii se vor putea bucura în continuare de excursiile pe această rută feroviară, urmând să căutăm soluții pentru o finanțare în vederea modernizării acestei linii ferate, după o întrevedere cu reprezentanții CFR și cu domnul ministru Cuc”, a mai punctat Luminița Jivan.