Managerul spitalului din Orșova, fostul manager al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Adrian Cican, îi bate obrazul gros pe care îl are ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după ce acesta a dat vina pe toți românii după tragedia de la Piatra Neamț.
Tătaru s-a făcut că plouă, asemeni organelor de cercetare penală, după ce în farmacia soției sale s-au vândut măști la prețuri nesimțite când în România era criză de astfel de echipamente medicale, fără ca măcar să se elibereze bon fiscal, iar după ce secția ATI de la Piatra Neamț s-a făcut scrum, mai multe persoane pierzându-și viața, a declarat că vina e a tuturor românilor. Adrian Cican, manager în două spitale de stat în ultimul an, la Caransebeș și Orșova, știe bine condițiile în care se lucrează, mai ales în această perioadă de pandemie. Motiv pentru care șterge pe jos cu ministrul Tătaru. „După tragedia de la Piatra Neamț a spus că 80% din managerii din sistemul de sănătate sunt vinovați. Nu știu de unde a luat el istoricul acesta, dar probabil că a făcut matematică cu chelnerul pe care îl pusese manager sau cu cel de la pompe funebre, și el manager la Piatra Neamț. Cei 20% sunt managerii puși de eminența sa acolo. Acea tragedie de la Piatra Neamț mâine se poate întâmpla în 460 de spitale pentru că au instalațiile pe aluminiu și pentru că au o vechime de 50 de ani!”, a răbufnit Cican într-un interviu pentru expressdebanat.ro.
Pentru ca să fie foarte clar pentru toată lumea de ce riscul e major oriunde în țară, Adrian Cican a dat exemplul spitalului din Orșova. Potrivit acestuia, un pat de terapie intensivă trebuie să aibă cel puțin 12 prize. Un ventilator este consumator atât de oxigen, cât și de energie electrică. Înlocuirea paturilor vechi cu cele noi, dotate cu ventilator, înseamnă chiar și 14 prize pe aceeași instalație. „Este o creștere a puterii instalată de cel puțin 14-15 ori. Cine s-ar fi gândit că vine această pandemie și trebuie făcute locuri pe ATI, că trebuie aduse ventilatoare, când structura spitalului era de o anumită componentă? Riscul se cunoștea, dar s-a impus de la Ministerul Sănătății. Să nu credeți că am venit noi, managerii, cu soluția de a face spitale Covid, secții de ATI pentru bolnavii de Covid.”, a explicat managerul de la Orșova.
Întorcându-se la afirmațiile ministrului Sănătății, managerul Cican îi transmite acestuia că, dacă ar fi fost onest, ar fi acceptat că vina e în primul rând a politicienilor care în ultimii 30 de ani și-au văzut de propriile interese și n-au investit cu cap în sistemul de sănătate. „Tu, ministru, ai tupeul să acuzi un manager de spital, în condițiile în care noi suntem obligați să facem invenții și inovații atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere tehnic doar ca să salvezi viața pacienților?! Pentru noi cel mai important este să salvăm viața unui pacient.”, a comentat Adrian Cican.
Un avertisment e lansat și de primarul Caransebeșului. Nici la spitalul din municipiu nu e totul pus la punct. S-au făcut mult prea multe intervenții de urgență, cu bani puțini, sub presiunea evoluției pandemiei COVID-19. „Noi tot timpul căutăm vinovați. După cinci ani de la Colectiv, noi încă vânăm vinovați. În ceea ce privește securitatea cluburilor, a restaurantelor, tot nu s-a întâmplat nimic. În ceea ce privește securitatea școlilor, la fel. Se impun niște norme pe care nu le poți îndeplini doar dacă demolezi. Nici spitalul din Caransebeș nu întrunește normele moderne ISU!”, a spus Felix Borcean.
Nici la Orșova nu e cu mult diferită situția, recunoaște Cican. „Și noi am avut verificări. Imediat după Piatra Neamț, ministerul, împreună cu ISU, au venit să verifice partea de ATI. Eu le-am spus de la început că o să vadă același lucru ca la Neamț și în celelalte spitale. Au fost șocați și au întrebat de ce. Pentru că e aceeași structură electrică pe aluminiu, cu cabluri pe jos, pentru că am ajuns la 9 ventilatoare cu 9 paturi, pentru că sunt o mulțime de prize și cabluri deoarece nu ai altă soluție tehnică. Cum puteai să lucrezi în Covid?! Le-am spus că dacă doresc să intru în legalitate, să-mi ia cei 8 pacienți de ATI și atunci garantez că într-o lună îndeplinesc standardul occidental. Până atunci, n-am cum. Cum să dai găuri cu bolnavul intubat?!”, a dezvăluit Adrian Cican.