Lugojul așteaptă 49 de insule ecologice digitalizate. Urmează alte 100

insule ecologice digitalizate

Licitația pentru cele 49 de insule digitalizate este în plină desfășurare, iar Lugojul este pregătit să mai cumpere alte 100 de astfel de pubele moderne.

Obiectivul general al proiectului este accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România cu accent pe colectare separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la  economia circulară, în Municipiul Lugoj, județul Timiș.

„Licitația făcută de Ministerul Mediului este în curs pentru cele 49 de insule aprobate spre finanțare. În funcție de finalizarea licitației, va fi emis și un termen de livrare a acestor containere. E depusă încă o solicitare de finanțare pentru alte 100 de insule. Așteptăm răspuns în cursul acestei luni.”, ne-a declarat Anca Micșa Oprea, city manager.

Finanțare nerambursabilă

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cu referire la cele 49 de insule, proiectul este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României.  Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 3.374.777,00 lei, echivalentul a 686.000,00 de euro, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 641.207,63 lei. Cheltuielile neeligibile necesare implementării proiectului vor fi asigurate de UAT Municipiul Lugoj. Pentru implementarea sistemului de precolectare a deșeurilor menajere în insule ecologice, au fost stabilite 49 locații în zonele de blocuri din municipiul Lugoj. Aceste amplasamente au fost acceptate atât de reprezentanții Primăriei Lugoj, cât și de reprezentanții colectorului de deșeuri, Retim SA. Locațiile sunt în majoritatea cazurilor, zone unde locuitorii erau obișnuiți să depoziteze deșeurile, dar și amplasamente noi, mai ușor accesibile echipajelor de colectare.

Zone clar definite

Familiile vor fi arondate fiecărei insule ecologice. „Avantajele folosirii unui asemenea sistem de precolectare sunt evidente. Ele țin atât de partea estetică a orașului, eliminând multitudinea de pubele de toate culorile înșiruite pe marginea străzilor sau în zone de joacă, promenadă etc, dar și partea funcțională, fiecărei insule fiindu-i atribuită o zonă clar definită, cu familii arondate, astfel încât fiecare cetățean va trebui sa devină conștient de necesitatea colectării separate, a întreținerii și îngrijirii insulelor pe care le folosesc, ca pe un bun propriu”, adaugă Anca Micșa Oprea. Insulele vor acoperi necesitățile de precolectare pe cinci fracții a cantităților de deșeuri generate de populația din zona blocurilor. Cantitățile generate se ridică la aproximativ 10.000 de tone pe an, ceea ce corespunde unui volum de aproximativ 85 mc deșeuri plastic/metal, 40 mc hârtie/carton, 55 mc deșeuri biodegradabile și 135 mc deșeuri reziduale la o colectare.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/