Lucrările la cinematograful Studio, în linie dreaptă. Va fi transformat într-un spațiu cultural de tip art house

Primăria Timișoara a finalizat procedura de achiziție a lucrărilor de execuție la fostul cinematograf Studio. Aici vor fi proiectate filme europene independente, de artă sau de autor. Cinematograful va deservi și domenii conexe industriei, precum producția de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design sau dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.

Lucrările la cinematograf ar trebui să dureze 19 luni de la data demarării acestora, iar investiția se ridică la 17 milioane de lei. De lucrări se va ocupa Audiotech Multimedia Grup SRL, împreună cu Mist Lider Construct SRL. Cinema Studio va deveni primul cinematograf de artă al Timișoarei.

„Lucrările vor începe cu bani de la bugetul local, dar sperăm că vom convinge Ministerul Culturii să finanțeze și acest obiectiv din suma alocată programului Capitală Europeană a Culturii.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas și va avea ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. Viitorul cinematograf va dispune de două săli de proiecție, una de 190 locuri și una de 64 locuri. La parterul cinematografului vor exista un lobby și o recepție modernă care va include un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video.

Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim „HUB educațional” și care va cuprinde spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții și o sală de ședințe.

Pe terasa clădirii va funcționa un cafe-cinema, pentru cel mult 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare, cum ar fi lansări de carte, mini-concerte sau  stand-up comedy.

Primăria Timișoara mai are două foste cinematografe care se află în  în lucrări de reabilitare, Victoria și Dacia.

CITEȘTE ȘI: Fostele cinematografe ale Timișoarei, încă în paragină. Cinci dintre ele ar trebui să devină centre culturale până în 2023