Lucrările continuă! Insula Cotu Mic, transformată cu sprijinul primăriei, al celor de la Apele Române și al voluntarilor

insula cotu mic lugoj (3)

La sfârșit de săptămână, în zilele de vineri și sâmbătă, de la ora 11.00, vor avea loc acțiuni de plantare și amenajare a insulei Cotu Mic din Lugoj.

Zona a fost deja ecologizată și amenajată pentru plantare și însămânțare, iar acum a sosit momentul să fie plantați arborii și arbuștii. Lugojenii cu spirit civic, cărora le pasă de orașul în care trăiesc, sunt invitați să ia parte la acțiune, ca voluntari. Inițiativa este o acțiune la comun a două proiecte care au ca obiectiv reamenajarea și reactivarea Insulei Cotu Mic din Lugoj. Este vorba despre „Lugojenii își îngrijesc insula”, implementat de Asociația Verde Banat și „Punem Insula pe Harta”, ce aparține de Grupul local de inițiativă „Punem insula pe hartă”.

Proiectele sunt finanţate prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” Lugoj, program coordonat la nivel național de Federaţia „Fundaţiile Comunitare din România – FFCR”, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Se consolidează digurile

Municipalitatea, alături de Apele Române, vor desfășura, de asemenea, acțiuni de reamenajare a perimetrului și consolidare a digurilor.

„Noi ne dorim, având în vedere specificul insulei, ca acolo să fie o plajă de iarbă. Parțial investește primăria, parțial se investește din fonduri primite ca donație din partea Lidl România, bani dați către asociații care iubesc natura sau care au ca obiect de activitate în principal investițiile în mediul verde. Am avut o întâlnire cu cei de la Apele Române, dânșii în baza unui protocol pe care îl vom încheia săptămâna viitoare vor interveni cu utilaje și personal propriu. În baza acestui protocol noi vom plăti combustibilul și materialele, adică piatra. Încă nu avem un deviz de la dânșii. Estimăm peste 15 tone de motorină și câteva mii de tone de piatră”, explică primarul Claudiu Buciu.

Apele Române reamplasează pământul din perimetru, construind din pietre un nou dig de protecție al insulei, apoi vor igieniza zona, curățând copacii și plantele care dau aspect urât insulei. Se estimează că lucrările se vor finaliza până la sfârșitul verii acestui an.

Bazinul, deschis doar cu investitor privat

„O să încercăm să creăm și o facilitate de comerț alimentar și în doi ani poate să reușim să deschidem cumva și bazinul de acolo. Un oarecare pericol de inundații va exista în continuare, de aceea investițiile noastre momentan se reduc la a face plaja din iarbă, pe care o să o întreținem bilunar, astfel încât să arate tot timpul îngrijit, să fie o zonă unde să îți poți petrece timpul liber. Ulterior, putem să investim, să aducem bazinul la un standard, astfel încât să fie utilizabil și apoi să îl închiriem, fiindcă noi nu vom putea să desfășurăm activități acolo. Am calculat pe structura de personal de la fostul Ștrand Municipal, trebuie să angajezi oameni care să lucreze doar trei luni pe an, fiindcă baza ar funcționa numai vara. În restul anului ce faci cu personalul? Un privat poate veni sezonier, în schimb noi nu putem să angajăm și apoi să dăm afară toată ziua, fiindcă nu am fi eficienți în administrare. O să evaluăm ce înseamnă o minimă renovare a bazinului, pentru că nu ne vor fi autorizate lucrări decât pe reparații, și apoi să scoatem la licitație pentru închiriere”, adaugă edilul șef.

Mai trebuie intervenit pe insulă și la țeava de canalizare, al cărei sistem de apărare prezintă niște fisuri. În urma discuțiilor cu cei de la Apele Române, din punct de vedere tehnic, este posibilă închiderea unuia dintre brațele Timișului, astfel încât să se realizeze lucrările.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/