Lucrări în albia Timișului! ABA Banat și Primăria Lugoj colaborează pentru consolidarea insulei din cartierul Cotu Mic

insula cotu mic
untitled design set 970x90 px

Primăria Municipiului Lugoj a încheiat un protocol de colaborare cu Apele Române, care vizează realizarea unor lucrări de decolmatare-consolidare a insulei din cartierul Cotu Mic.

Inițiativa este una foarte importantă pentru lugojeni, în perimetru având loc încă din luna februarie a acestui an numeroase acțiuni de igienizare, curățare a vegetației, plantare de copaci și reamenajare, prin intermediul proiectelor „Lugojenii își îngrijesc insula!” (Asociația Verde de Banat), „Punem insula pe hartă” (Grup Civic de Inițiativă Locală) și „Oameni pe Insulă” (Asociația Alternativei Sportive) cu finanțare prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Până la intervenția asociațiilor și a voluntarilor, insula avea accesul închis pentru locuitorii și vizitatorii orașului, fiind utilizată doar de câteva persoane care practică tenisul de câmp la nivel amator, activitate care ocupă o suprafață amenajată cu terenuri de tenis de câmp de doar 4.000 mp, dintr-un total de aproape 6 hectare de spațiu verde.

Intervenții urgente și necesare

untitled design set 970x90 px

Deși insula din Cotu Mic are deja o nouă înfățișare, mai îngrijită și mai atractivă, iar tot mai mulți lugojeni aleg să își petreacă aici timpul liber, zona este în continuare inundabilă, motiv pentru care niciun investitor este interesat să creeze noi spații de recreere, până la consolidarea malurilor.

„În urma solicitării Primăriei Municipiului Lugoj, a fost încheiat un protocol de colaborare între ABA Banat și Primărie, care va asigura logistica necesară începerii unor lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor pe râul Timiș, pe tronsonul insulei din cartierul Cotu Mic, situată între malurile râului Timiș. Este vorba despre  lucrări de decolmatare și de consolidare a malurilor insulei. ABA Banat va executa aceste lucrări cu utilajele din dotare, iar Primăria Lugoj va achiziționa piatra necesară pentru consolidarea malurilor și va asigura combustibilul necesar pentru utilaje. Lucrările vor începe luna viitoare și vor dura până la sfârșitul anului 2022”, transmit reprezentanții Apele Române Banat.