Societatea de apă-canal a Lugojului, Meridian 22, a anunțat că a demarat o nouă serie de lucrări de curățare și igienizare a uzinelor de apă de pe raza municipiului Lugoj pe care le gestionează.
Demersul are în vedere toate cele trei uzine, de unde este alimentată populația cu apă potabilă. Prima uzină care a intrat în lucru a fost Uzina nr. 3, de pe strada Vicenţiu Babeş, care alimentează o parte a orașului din foraje de adâncime.
„În această perioadă se execută o serie de lucrări de curățare și igienizare a instalațiilor și bazinelor de filtrate și a bazinelor de stocare a apei. Deja s-a reușit curățarea uzinei trei. În momentul de față lucrările sunt în curs la uzina nr.1, situată pe drumul Tapiei, care vor continua până la mijlocul lunii mai. După 15 mai se vor desfășura lucrări de curățare și igienizare la uzina doi, cea mai mare a municipiului, care asigură peste două treimi din apa pompată în sistemul de alimentare al Lugojului.”, a comunicat Meridian 22. Cele trei uzine ale Lugojului au o vechime de peste 40 de ani și, pe lângă lucrările periodice, de curățare și igienizare, au nevoie de o reechipare completă, pentru a putea îmbunătăți calitatea apei în sistem.
Probleme la captarea de pe Timiș
Perioada de secetă prelungită a creat probleme în asigurarea necesarului de apă pentru consumul din Lugoj. Meridian 22, operatorul local de apă-canal a fost nevoit să coboare în câteva rânduri pragurile de captare a apei din Timiş și din forajele de adâncime pentru a putea face față cererii din oraș. Și în acest an debitul scăzut al Timișului începe să-și facă simțite efectele. Deocamdată necesarul de apă poate fi asigurat în condiții bune de presiune până la reluarea totală a activităților industriale și economice.
„Nivelul apelor râului Timiş este în scădere, ceea ce face ca pânza freatică să coboare tot mai jos. Nivelul punctului de captare din forajele de adâncime a scăzut cu mai mulți metri. La nivelul de acum al consumului, producția zilnică de apă se poate asigura, dar dacă va creste consumul va trebui să stocăm apă pe timpul nopții, când vom reduce presiunea.”, a transmis Meridian 22.
Ploile ar putea rezolva o perioadă problema pompării apei de la cele trei uzine ale Lugojului, dar pentru a îmbunătăți situația sunt necesare investiții pentru foraje noi și pentru săpături în adâncime la cele care funcționează în prezent. Fără investiții serioase, sistemul de alimentare cu apă a municipiului ar putea avea de suferit în anii care urmează și ar putea duce chiar la raționalizarea apei, după cum susțin lucrătorii care gestionează rețeaua de alimentare a orașului.