Update. Problema poluării de la Moldova Nouă revine în atenție de fiecare dată când natura își face de cap, atunci când vânturile antrenează particule de praf din iazul de decantare de la Boșneag și fac aerul de nerespirat.
Specialiștii în monitorizarea factorilor de mediu, spun că poluarea cu praf de deșeuri miniere antrenate de vânt de pe suprafața iazului de decantare a fostei companii Moldomin din Moldova Nouă se resimte în zonă și la intensitatea de 40 km/oră. Dar, atunci când se produc fenomene de intensificare și turbulențe, intervin vânturi de peste 70-90 km/ora poluarea cu praf ajunge dincolo de granițe, în zona turistică Veliko Gradiște din Serbia.
După cum se știe, la sfârșitul anului 2019, ca răspuns al Guvernului României la procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană și finalizată cu o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, s-a decis efectuarea unor lucrări de umectare a suprafeței iazului de decantare. Reprezentantul Grupului Ecologic de Colaborare Nera județul Caraș-Severin, Cornel Sturza Popovici, spune că a fost monitorizată, evoluția investiției privind instalația de umectare a prafului de deșeuri de cupru de pe suprafața iazului Boșneag, doar că soluția aleasă nu dă randament. „Stropirea care s-a aplicat este improprie, e specifică întreținerii culturilor agricole în nici un caz pentru combaterea prafului. În toată lumea , în această situație, se stopează prin măsuri fito, prin lucrări vegetative, care în timp consolidează suprafața iazului. După terminarea lucrării nu ar mai fi nevoie de bani nici pentru energie, nici pentru întreținere. Din păcate, de la noul proprietar care a cumpărat exploatarea, nu am aflat încă nimic despre intențiile sale de viitor, se pare că beneficiază de un contract secretizat. Ca orice firmă vine să câștige, nu să ne rezolve nouă poluarea veche de 40 de ani! A fost convocată o conferință de presă, dar s-a anulat și doar pe surse știm că turcii au nevoie de o serie de avize, pe lângă cel de la Ministerul Economiei, în principal avizul de mediu. Suntem în așteptare…”, spune activistul de mediu Cornel Sturza Popovici.
Moldomin Moldova Nouă, a fost adjudecată în urma licitației organizate de firma lichidatoare, RTZ & Partners, câștigătoare fiind compania turcească Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia și face parte din grupul Cengiz Holding.
Moldomin are valabilă, până în 14 mai 2022, licența de exploatare a celui de-al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România.
Update: 10 august
Reprezentantul GEC Nera, Cornel Sturza Popovici, a făcut o corecție la articolul de mai sus, pe care o preluăm integral:
„A fost o eroare de exprimare a mea sau de preluare a informației de către autorul articolului, nu știu exact ce s-a întâmplat pentru că atunci când am fost sunat eram pe drum în trafic. Nu lucrarea de umectare a iazurilor este un fiasco, din contră, constructorul a făcut o lucrare de bună calitate iar în mai a.c când am fost pe iaz , împreună cu echipa unui important canal de televiziune am văzut-o în funcțiune. Atunci constructorul s-a plâns că Ministerul Economiei nu vrea să-i preia lucrarea care este terminată de luni bune. La această lucrare soluția tehnică este un fiasco dacă lucrarea nu continuă cu consolidarea vegetativă a iazului, iar instalația de umectare poate ajuta la așa ceva și nu la stoparea ridicării de către vânt a prafului de pe iaz. Ori pentru continuarea lucrării nu sunt bani. Cu ocazia vizitei pe iaz, de pe mari porțiuni ale suprafeței iazului unde nu se umecta din cauza lipsei de fonduri, a blocării cu praf a aspersoarelor sau a doborârii de către vânt a tijei acestora, praful era ridicat de vânt și transportat pe direcția Moldova Veche. Pentru aceasta nu este de vină constructorul.”