Luceafărului poeziei românești celebrat la Caransebeș

po 1000x100px (3)

Două evenimente culturale vor fi organizate în municipiul Caransebeș cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu. O acțiune va fi desfășurată fizic în sala Episcopiei Caransebeș, iar cea de-a doua online pe site-ul muzeului din localitate.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș va prezenta de la ora 10.00 în 15 ianuarie, un material video realizat în colaborare cu Școala Gimnazială din Slatina Timiș, ce va putea fi urmărit pe pagina de facebook a instituției. În prima parte a materialului vor fi prezentate aspecte despre viața și activitatea poetului Mihai Eminescu, prin informații dar mai ales ilustrații inedite puse la dispoziție de către profesoara Maria Gherguța, iar în a doua parte va fi prezentat un program artistic susținut de elevii școlii Gimnaziale din Slatina Timiș.

Al doilea eveniment care se va desfășura în sala Episcop Elie Miron Cristea a Episcopiei Caransebeșului va avea loc de la ora 12.00, sub genericul „Cultura și limba română în patrimoniul cultural din Caransebeș”. Evenimentul va debuta cu prezentarea expoziției „Limba română în patrimoniul cultural bisericesc”, urmată de o dublă lansare de carte. Una dintre cărțile lansate va fi albumul Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, sub penița părintelui arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Banatului de Munte, urmată de Cartea-album „Caransebeș: Viziuni – Karansebesch: Visionen”, ai cărei autori sunt scriitorul Gheorghe Jurma și președintele Forumului Democratic al Germanilor şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Țigla.

banner 1000 x 100 hd

Evenimentul cultural se va încheia cu un recital muzical pe versurile poetului național Mihai Eminescu, ca un omagiu adus la 171 de la nașterea Luceafărului poeziei românești.

03 britannia 1000 x 100 gif