Luat la rost de Dragnea, Mocioalcă joacă disperat! Sacrifică PSD-ul și dă țeapă după țeapă PMP-ului numai să câștige șefia Consiliului Județean!

Ion Mocioalcă joacă în aceste zile, poate chiar astăzi, o carte de totul sau nimic. La scurt timp după Frunzăverde, în umbra căruia a trăit toată cariera sa politică, liderul PSD Caraș-Severin poate ieși și el din prim-planul scenei politice dacă nu va reuși să-l înscăuneze pe Silviu Hurduzeu președinte al administrației județene. Și tocmai pentru a nu pierde tot, inclusiv imunitatea parlamentară, care i-ar putea fi de mare folos la un moment dat, Mocioalcă, un tip zgârcit după cum îl caracterizează cunoscuții, e dispus să dea acum oricât!

PSD-ul a pregătit intens campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie, numai că rezultatul votului nu a fost cel așteptat, asta chiar dacă Ion Mociolacă a fost consiliat, așa cum se spune, de omul politic numărul unu din Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, cel alături de care e văzut tot mai des în “Dealul Golgotei”. Sondajele de opinie nu arătau deloc grozav pentru PSD încă de la început, iar Mocioalcă a demarat ample operațiuni de racolare. A cooptat aproape toți primarii penali, cu dosare penale în lucru și chiar condamnați, gândindu-se la avantajul imediat și mai puțin la imaginea partidului, care, evident, pe termen mediu și lung are serios de suferit, PSD fiind numit de tot mai multă lume “partidul condamnaților”. Un rol deosebit de important aici l-a avut și Frunzăverde, ai cărui soldați ascultători proveniți din PDL au lăsat baltă PNL-ul și s-au înrolat la PSD, uitând peste noapte de doctrine politice și de războaiele duse până mai ieri. Iar pe alții i-a direcționat către PMP și PSRo, ideea fiind ca PNL să piardă bazine importante de alegători înainte de 5 iunie, dar în același timp să dețină controlul în cazul în care PSD va avea nevoie de alianțe politice cu partidele mai mici. Nici aceste transferuri nu l-au putut liniști pe Mocioalcă și a apelat la fostul premier Vuictor Ponta și la președintele PSD, Liviu Dragnea, pe care i-a plimbat prin județ. Primul, cu dosar penal, al doilea, condamnat deja definitiv!

Voturile începuseră să se numere, iar fiecare rezultat care ajungea în sediul PSD îi dădea lui Mocioalcă numai motive de îngrijorare. PSD a pierdut primăriile a cinci orașe din opt, a pierdut cele două municipii, iar în localitățile în care a câștigat, partidul a obținut mult sub candidatul PSD pentru primărie. În aceste condiții, PSD a obținut doar câteva zecimi în plus față de PNL la Consiliul Județean și pentru a forma o majoritate simplă și a-l putea impune pe Silviu Hurduzeu în fotoliul de președinte are nevoie măcar de sprijinul PMP sau UNPR. Sprijin de care Mocioalcă a anunțat triumfător că se va bucura! S-a grăbit, lucru pe care îl știe și el, să împartă funcții celor din PMP și UNPR doar pentru a fi convins că votul acestora va fi pentru Hurduzeu. Numai că, UNPR, partener traditional al PSD, a semnat de această data un protocol cu PNL! Prima analiză a rezultatelor alegerilor locale făcută la București, spun surse social-democrate, l-ar fi băgat și mai tare în corzi pe Nelu Mocioalcă. Liviu Dragnea l-a scos la raport și i-a reproșat în fața tuturor în primul rând eșecurile de la Reșița, Moldova Nouă și Caransebeș. Dacă PSD ratează șefia Consiliului Județean, spun aceleași surse, Mocioalcă ar avea probleme mari la București. Dar mari de tot! Tocmai de aceea acum joacă disperat. Ar da orice numai să iasă bine.

PMP-ului i-a promis ambii vicepreședinți ai Consiliului Județean, dar și 14 viceprimari. Și încă multe altele. De fapt, calculele PSD – PMP s-ar fi făcut mai degrabă doar între Mocioalcă și Popovici și îi mulțumesc doar pe cei doi. Iar asta nu mai rezultă doar din comentariile făcute cu jumătate de gură de membrii celor două formațiuni, ci și din situații concrete, din felul în care protocolul PSD – PMP funcționează în județ. Sau, mai bine spus, nu funcționează. La Domașnea, se cunoaște deja rezultatul votului pentru alegerea viceprimarului. A ieșit un PSD-ist, nu un consilier de la PMP, așa cum spune protocolul. Mocioalcă s-a dus de urgență la Domașnea, cu Popovici după el, și s-a jurat că rezolvă situația. Le-a retras sprijinul politic prospăt alesului viceprimar PSD și celor care au votat altfel decât a dispus el, urmând ca săptămâna aceasta să fie convocată o nouă ședință de consiliu local și propus alt viceprimar. De la PMP! Ceva asemănător s-a întâmplat și la Lăpușnicel. Aici, cei doi consilieri ai PSD au rămas fără sprijinul politic, retras prin SMS de Mocioalcă, pentru că au absentat de la ședința de constituire a executivului local, șediță în care singurul consilier PMP trebuia să devină viceprimar. „Domnul Mocioalcă m-a sunat în dimineața ședinței de vreo 12 ori. Eu am avut niște probleme personale. Seara, mi-a trimis un mesaj pe telefon, anunțându-mă că îmi retrage sprijinul politic, pentru că l-am trădat pe el, dar și partidul. La fel a procedat și cu celălalt consilier al nostru de pe listă. Oare, cum este posibil aceast lucru? În loc să te susțină să ajungi viceprimar, președintele partidului îți retrage sprijinul pe motiv că nu ai fost de acord cu el ca să-l alegi viceprimar pe candidatul PMP, cu care te-ai bătut în campanie. În ce țară trăim că eu nu mai înțeleg nimic?!“, povestește uluit Eremia Paidola, consilier local PSD la Lăpușnicel. Acesta ne-a dezvăluit și conținutul SMS-ului primit de la Mocioalcă: “Regret sincer! Ți-am retras sprijinul! Și la următorul! Irimică, ai trădat PSD-ul azi. Și pe mine!“.

Toți ceilalți pesediști care s-au aflat pe lista candidaților la Consiliul Local Lăpușnicel au anunțat că demisionează din PSD și că-l lasă pe Mocioalcă să facă jocurile așa cum vrea el. Numai că liderul PSD Caraș-Severin rămâne din ce în ce mai singur. Șansa sa este câștigarea șefiei Consiliului Județean! Asta l-ar putea păstra în grațiile lui Liviu Dragnea, care oricum nu îl are prea tare la suflet. Pentru Mocioalcă e o miză uriașă și dintr-o altă perspectivă. Cea a imunității parlamentare. În cazul în care ar avea probleme în vreunul din dosarele în care se speculează numele său, Mocioalcă ar ajunge la mâna colegilor parlamentari. Aceștia i-au salvat până acum pe cei bine înfipți la București, iar pe cei care au pierdut teren i-au sacrificat. Este încă un motiv important pentru care unii pesediști cred că Mocioalcă sacrifică de fapt PSD-ul pentru a-și salva pielea.