UPDATE: S-a dat sentinţa! Lovitură de teatru în cazul crimei de la ,,Riviera”! Familia Apostol, implicată în dispariţia fără urmă a lui Abel!

La Tribunalul Caraş-Severin s-a consumat astăzi ultimul termen al procesului care are multe asemănări cu cel al poliţistului Cristian Cioacă şi al avocatei Elodia Ghinescu. Avocaţii apărării au prezentat o ipoteză şocantă.

UPDATE, ora 21.50

Soluţia Tribunalului Caraş-Severin nemulţumeşte pe toată lumea, astfel că atât familia Apostol, cât şi inculpatul au anunţat că vor ataca sentinţa la Curtea de Apel Timişoara. ,,Nu-mi vine să cred că e adevărat. Fiecare o să dea socoteală odată pentru faptele lui. Aşteptăm motivarea. Eu cred în continuare că Adrian e nevinovat. Vom face apel”, a declarat Alina Buleu, soţia inculpatului. Nemulţumit este şi Albert Apostol, chiar dacă Adrian Buleu a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că i-a ucis tatăl. ,,Într-un fel ne bucurăm, că ne era frică de achitare, dar ni se pare foarte puţin 13 ani. Ne punem speranţele în apel. Dacă ar fi după noi, să nu ne dea daune morale şi materiale, dar să-l condamne pe viaţă. Mă aşteptam la măcar 20 de ani”, a declarat Albert Apostol pentru expressdebanat.ro.

UPDATE, ora 21.00

Tribunalul Caraş-Severin a pronunţat în urmă cu câteva minute sentinţa în cazul dispariţiei fără urmă a lui Abel Apostol. Adrian Buleu a fost găsit vinovat şi condamnat la 13 ani de închisoare.

Adrian Buleu a fost găsit vinovat pentru două infracţiuni: omor şi distrugere. Pe lângă cei 13 ani ce-i va petrece în închisoare, a fost obligat şi la plata a 45.000 de lei, daune materiale, şi câte 50.000 de euro pentru Albert şi Luminiţa Apostol, daune morale. Sentinţa de astăzi nu e definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

,,E o soluţie lipsită de orice temei juridic, de orice probe. Sunt curios să văd motivarea acestei sentinţe. Se creează un precedent periculos în România să condamni pe cineva pentru o crimă în condiţiile în care, pe lângă faptul că nu există cadavru, nu e nicio probă directă. Nu poţi să condamni pe cineva doar pe supoziţii şi presupuneri sau simple speculaţii. Când vorbim de condamnarea unei persoane, probele trebuie să fie certe şi să se coroboreze între ele. În acest dosar nu există aşa ceva. Sunt dezamăgit de decizia Tribunalului Caraş-Severin şi o mâine o vom apela”, a comentat avocatul Cosmin Bolosin.

Astăzi, ora 18.30

La ultima apariţie în faţa instanţei cărăşene, în primul rând s-a pus în discuţie schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care este judecat Adrian Buleu. Unul din avocaţii familiei Apostol a cerut ca inculpatul să fie pedepsit pentru omor calificat cu premeditare şi nu pentru omor simplu. Atât avocaţii apărării, cât şi procurorul au solicitat respingerea cererii care, în cazul în care ar fi admisă de judecător, ar putea duce limitele de pedeapsă până la detenţiunea pe viaţă. Şansele par a fi infime însă în acest sens. Dacă ar fi existat probe care să susţină această infracţiune, procurorul ar fi dat această încadrare de la bun început, ceea ce nu s-a întâmplat.

Pedeapsă maximă şi o grămadă de bani!

Avocaţii familiei Apostol au cerut instanţei, indiferent de încadrarea faptelor, o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege, la care să se adauge obligarea lui Buleu la plata unor despăgubiri morale şi materiale, în cuantum de 1.000.000 de euro (500.000 pentru fiecare dintre părţile civile, fiul şi soţia lui Abel Apostol), respectiv aproape 70.000 de lei, bani care ar fi fost cheltuiţi cu operaţiunile de căutare ale omului de afaceri arădean. ,,Apostol nu încearcă să se îmbogăţească în urma celor întâmplate şi, oricum, ne îndoim că Adrian Buleu e solvabil”, a justificat unul dintre avocaţi pretenţiile părţilor civile.

Patru avocaţi pentru achitarea inculpatului

Adrian Buleu a fost apărat la ultimul termen de patru avocaţi, celor trei de până acum alăturându-li-se şi Maria Vasii, avocata care l-a reprezentat şi pe Cristian Cioacă. Cu toţii au cerut achitarea inculpatului şi punerea lui de îndată în libertate. Şi-au argumentat cererea arătând că la dosar nu ar exista nicio probă care să ateste în mod cert că Abel Apostol nu ar fi în viaţă. Mai mult, lipsa cadavrului şi bătăile aplicate inculpatului şi unora dintre martori pentru a le fi influenţate declaraţiile au fost şi ele învederate instanţei. Totodată, s-a vorbit de presiuni făcute de familia Apostol asupra şefilor poliţiei arădene, care nu ar fi fost deloc dezinteresate. În acest context a fost adusă la cunoştinţa magistratului faptul că, în noaptea în care a dispărut Abel Apostol, soţia sa, Luminiţa, a purtat o conversaţie telefonică de o oră şi 40 de minute cu Alina Buleu, în condiţiile în care cele două nu-şi mai vorbeau de un an şi jumătate. ,,Ce interes avea?!”, a întrebat insinuant unul dintre avocaţii lui Buleu. Declaraţiile martorilor, care păreau să-l incrimineze pe inculpat, chiar dacă nu direct, au fost date ca urmare a constrângerilor anchetatorilor, au arătat apărătorii inculpatului, amintind că mărturiile din faza de urmărire penală s-au schimbat radical în sala de judecată.

 

CITEŞTE ŞI: Puşcărie pe viaţă pentru crima de la „Riviera” sau achitare?! Dezvăluiri uluitoare la ultimul termen?!

Avocata Maria Vasii a cerut achitarea inculpatului pe motiv că fapta nu ar exista şi a spus că nu clientul său trebuie să-şi demonstreze nevinovăţia, scuzând astfel faptul că Buleu şi-a rezervat dreptul la tăcere, ci că ar fi trebuit administrate probe suficiente care să demonstreze că e vinovat, în cazul în care acestea chiar există. Cosmin Bolosin, un alt avocat al inculpatului, a ridicat şi el o problemă interesantă. ,,Un om nu poate fi condamnat pe baza unor termeni precum ,,presupunem” sau ,,credem”, folosiţi în rechizitoriu”, speculând faptul că procurorul de caz a prezentat mai degrabă probe indirecte împotriva lui Buleu.

Ultimul cuvânt

Dacă până astăzi a refuzat să facă declaraţii în faţa procurorului sau a instanţei, Adrian Buleu a vorbit în momentul în care i s-a acordat ultimul cuvânt. ,,E adevărat că am avut un comportament atipic în acea seară, am fost speriat. În 8 mai, când am fost arestat, am stat la masă cu şefii poliţiei şi am fost bătut crunt. Am fost un om de moralitate îndoielnică şi recunosc asta. Am meritat perioada asta de detenţie pentru că m-am gândit la foarte multe, mai ales legate de soţia mea. Sunt nevinovat, nu am comis eu fatpa asta”, a spus Adrian Buleu. Instanţa a rămas în pronunţare.

Ameninţări de la adevăraţii făptuitori!

Soţia lui Adrian Buleu e convinsă de nevinovăţia soţului ei şi aşteaptă optimistă sentinţa. ,,Am vorbit cu Adrian şi mi-a spus că Abel avea tot felul de afaceri dubioase şi că au venit de mai multe ori la restaurant cetăţeni moldoveni sau ucraineni însoţiţi de fete. L-am văzut şi eu pe Abel într-o zi pe terasă când şi-a întors buzunarele pe dos arătându-i-le acelui Nicolai, ca un gest că nu are bani. Mi-a spus şi mie Adrian să am grijă, să nu-mi pun poze pe Facebook, deoarece se gândea la o eventuală răzbunare. Fraţii lui Adrian din Belgia au primit mesaj de ameninţare, că vor fi omorâţi toţi fraţii Buleu. Eu exclud o sentinţă de condamnare, ar fi o eroare. Nu poate fi condamnat un om pe nedrept, un om nevinovat”, a declarat Alina Buleu pentru expressdebanat.ro.

Să plătească pentru sângele lui Abel!

Familia Apostol e de altă părere, ba mai mult, e convinsă că şi Alina Buleu ar trebui să ajungă în spatele gratiilor. ,,Sunt sigur că e vinovat, sunt foarte sigur, eu cred că şi soţia lui e vinovată, că e complice”, a declarat Albert, fiul celui dispărut. Mama lui Abel Apostol îl vrea şi ea pedepsit pe Adrian Buleu: ,,Să plătească pentru sângele lui Abel!“Aşteptăm o sentinţă de condamnare, prin care să se facă dreptate pentru memoria lui Abel Apostol. Credem că probele care stabilesc vinovăţia inculpatului sunt de necenzurat şi vor conduce la o condamnare. Chiar să inversezi că familia victimei a fost cea care provine dintr-un mediu certat cu legea este o lispă de seriozitate şi e născută din neputinţa de a proba şi de a aduce altceva decât critici fără sens împotriva evidenţelor. Au fost afirmaţii subiective care au urmărit să compromită de la poliţiştii de caz până la faptul că însuşi prefectul judeţului Arad şi comandantul de atunci al poliţiei s-au implicat pentru a rezolva această problemă”, a afirmat Vasile Ungureanu, avocatul familiei Apostol.

De ce şi-a luat Albert pistol?!

Cosmin Bolosin, avocat al inculpatului, a motivat şi el cererea de achitarea a acestuia: ,,Am cerut achitarea clientului meu pentru că la dosar nu există nicio probă care să ducă la incriminare. Am arătat că supoziţiile şi, bineînţeles, pe ceea ce se bazează rechizitoriul sunt probe indirecte. Nu poţi condamna pe cineva doar pe probe indirecte, fără a găsi în această infracţiune deosebit de gravă a omorului probe directe, cadavrul. Nu s-au găsit urme de sânge al victimei, nu s-a găsit nimic care să ducă judecătorul la o soluţie de condamnare pentru omor. Dacă această crimă a fost comisă, cu siguranţă nu a fost comisă de clientul nostru”.

La dosarul cauzei, în susţinerea pretenţiilor civile, apărătorii familiei Apostol au depus o chitanţă de la achiziţionarea unui pistol de către fiul victimei. ,,Mie mi se pare absurd, în sensul că inculpatul, dacă el e cel care a comis crima, şi e în arest, de cine să-ţi mai fie frică?! De ce să mai pui acea chitanţă la dosar?!”, se întreabă Bolosin. Legat de afirmaţiile inculpatului potrivit cărora ar şti cine este autorul ,dar se teme să o spună, avocatul a precizat: ,,Clientul nostru a spus că nu el a comis crima. Din probele dosarului rezultă că în acea seară în faţa acelui restaurant erau alte persoane de altă naţionalitate. Cercetările făcute nu au putut demonstra cine au fost acele persoane. Clientul meu a arătat că a fost ameniţat, că i s-a pus pistolul la tâmplă şi că a fost obligat să-şi incendieze maşina în pădure. Dacă ştie cine este făptuitorul, la un moment dat, cu siguranţă, va spune”.

foto: arq.ro