D’ale politicii: Lolek și Bolek, piticul atomic și un nenorocit, în variantă cărășeană!

Atacurile între adversarii politici au căpătat amploare încă dinainte de startul oficial al campaniei electorale. Adrian Torma și-a expus punctul de vedere, într-un interviu live la Express de Banat, despre Nelu Popa și Romeo Dunca, cei doi liberali care au ales să defileze împreună spre câștigarea alegerilor. Cum Torma n-a folosit cuvinte blânde, reacția a fost pe măsură.

Deranjat de faptul că PNL a decis să promoveze în cea mai importantă funcție a județului un candidat neexperimentat în zona politică sau administrativă, Adrian Torma l-a taxat dur pe Romeo Dunca, în special pentru faptul că se asociază în permanență cu primarul Ioan Popa, un om care și-a câștigat deja renumele de primar harnic.

„Nu am nimic cu domnul Dunca. Din punctul meu de vedere, domnul Dunca este un om simpatic. E un om foarte fain. Am mai găsit ceva similar în desenele animate. E un desen animat al copilăriei noastre, Lolek și Bolek. Acolo am văzut o echipă în care unul era mai deștept și mai bun și îl căra pe celălalt după el. I-am identificat pe Lolek și pe Bolek. Da, Lolek e bun, dar Bolek e catastrofă nucleară. Și Lolek și cu Bolek fac acuma o echipă.”, i-a ironizat Adrian Torma pe Nelu Popa și pe Romeo Dunca.

Primarul de la Moldova Nouă, fost liberal, admite că actualul candidat PNL la șefia Consiliului Județean este un important om de afaceri, dar care „se laudă cu taxele și impozitele pe care le plătește în Timiș și nu le aduce în Caraș”. Torma susține că votanții lui Dunca fie sunt liberali extremiști, fie au o problemă, având în vedere că, spune social-democratul, „Dunca nu cunoaște orașele din Caraș. Dacă îl iei repede să spună orașele, l-ai terminat. Dacă îl iei și la partea de comune și să spună care sunt comunele cele mai mari, în momentul ăla domnul Dunca sigur are nevoie de un pahar de ăla de la Văliug sau trebuie să iasă neapărat la o țigare că altfel nu mai poate să le ducă, să ne înțelegem”.

Adrian Torma i-a recomandat lui Romeo Dunca să stea mai întâi, timp de un mandat, pe scaunul de consilier județean, iar dacă rezistă psihic, abia apoi să candideze pentru o funcție mai înaltă, sugerând că acesta nu cunoaște, în momentul de față, cum se construiește un buget, și nici organigrama Consiliului Județean. „El poate știe ceva ce îi spune Nelu Popa, dacă Nelu Popa îl învață. (…) Domnul Dunca a apărut de niciunde și din punctul meu de vedere este o rușine pentru Partidul Național Liberal pe care îl cunosc rezonabil, deja îl cunosc bine. Să nu poți să generezi un candidat din județ, un om de partid, un om de experiență în CJ, un om cu experiență în administrație publică… La urma urmei, Nelu Popa era un candidat, Nelu Popa putea fi un candidat bun. Puteam spune că omul ăsta a mai făcut câte ceva.”, a conchis Torma.

Răspunsuri dure… și nu prea

Reacțiile din partea lui Nelu Popa și a lui Romeo Dunca au venit în cadrul unei conferințe de presă susținută joi. Mai ponderat decât altă dată, candidatul PNL la șefia Consiliului Județean, Romeo Dunca, a fost rezervat în declarația sa atunci când a vorbit despre respingerea dosarului cu candidatura lui Adrian Torma.

„Vizavi de cele întâmplate la Moldova Nouă, pot să vă dau un exemplu. Eu am fost exact în aceeași situație în urmă cu 37 de ani, aveam 17 ani, eram la un concurs de înot, unde se făceau listele pentru ordinea de start și am constatat că a venit arbitrul tehnic care făcuse o contestație pentru că nu aveam viza medicală trecută în carnetul de legitimare. Am înțeles situația și nu am stat un moment să mă gândesc dacă cineva anume își dorea sau nu ca eu să concurez. Nu, așa era regulamentul, așa s-a întâmplat, zicându-mi cât de tâmpit am fost, m-am retras și mi-am văzut de treabă”.

După această povestioară cu tâlc, Dunca a trecut la situația de fapt de la Moldova Nouă, acolo unde candidatura lui Adrian Torma la primărie este în continuare sub semnul întrebării.

„Sincer, nu pot să spun că m-am bucurat, dar mi-am zis că, bă, iată că ne mai ajută și Cel de Sus. Suntem într-o luptă electorală și de ce să ascund că nu sunt dintre cei care îl compătimesc pe Torma, mai ales că s-a luat de mine cu câteva chestii gratuite și mi-am zis «uite că Ăl de Sus este preocupat și de el printr-o chestie», o prostie care din punctul meu de vedere nu e mare lucru. Eu, dacă eram judecător, poate că… Mi se pare o pierdere enormă pentru acest om”.

Dacă Romeo Dunca a lăsat să se înțeleagă că ar fi fost de preferat o campanie electorală lipsită de astfel de incidente, primarul Reșiței nu-l poate ierta pe fostul său de coleg de partid. „Nu mai departe de ieri ne-a făcut Lolek și Bolek (n.r. celebrele personaje de desene animate). Dacă ducem în derizoriu orice bătaie de joc făcută de un nenorocit, atunci nu mai putem cerne sita, care e bun și care e rău. Dacă ăla ne face Lolek și Bolek, dacă ăsta (n.r. Romeo Dunca) nu i-a spus niciodată nimic și-l măscărește pe unde îl prinde piticul ăsta atomic, atunci nu mai știm care e binele și care este răul. Noi facem o confuzie: ori înțelegem odată că unii vor binele și pe alții îi doare în fund, ori că unii beau în birt, și nu în birt, ci în subsolul Consiliului Județean zi și noapte. Omul ăsta și-a bătut joc de Romeo non-stop o lună întreagă, gratuit. Nu se poate să se pună semne de egalitate între așa ceva.”, a concluzionat candidatul PNL pentru Primăria Reșița.

(E)