Locurile fierbinți din Decembrie 1989, reamenajate la Timișoara. Traseul Revoluției, șanse să fie realizat cu bani europeni

Pe lângă noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara și modernizarea B-dului Cetății, un alt proiect important pentru capitala Banatului ar putea fi finanțat cu bani europeni, prin PNRR. Este vorba de Traseul Revoluției, o investiție care se ridică la patru milioane de euro.

Turiștii vor putea descoperi mai ușor ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 la Timișoara. Asta pentru că autoritățile intenționează să realizeze un Traseu al Revoluției până în anul 2023, când orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că a insistat foarte mult ca Traseul Revoluției să fie inclus pe lista proiectelor finanțabile prin PNRR pentru că este nevoie de o „igienă mentală”.

Este un proiect la care am ținut foarte mult, este parte dintr-un ansamblu de lucruri ale memoriei, le-am spus eu. Am avut un dialog cu Comisia Europeană în acest sens, pentru că nu înțelegeau ce ne-a venit nouă să băgăm în Planul de Reconstrucție Muzeul Holocaustului la București, Traseul Revoluției la Timișoara și refacerea Memorialului de la Râmnicu Sărat. Le-am spus că nu poți să vorbești despre o țară modernă, verde, digitală fără a face și o igienă mentală. Sunt niște obiective de investiții care au fost mereu amânate și am insistat să fie în PNRR. Chiar vreau să vin peste câțiva ani la Timișoara și să inaugurăm Traseul Revoluției, care are alocați patru milioane de euro prin PNRR”, a explicat Cristian Ghinea.

Potrivit primarului Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul Traseului Revoluției vor fi reamenajate locurile fierbinți ale evenimentelor petrecute în Decembrie 1989 pe străzile orașului.

Am propus ministerului – și a fost inclus în draftul de Plan trimis Comisiei Europene- ideea noastră de a reamenaja locurile fierbinți: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Opera, Piața Libertății, Palatul Administrativ, care a fost sediul județean al PCR, si altele. Vrem nu doar să reabilităm spațiul public și să semnalizăm punctele importante ale Revoluției, ci și să recreăm atmosfera acelor zile, prin tehnologia realității augmentate”, a detaliat edilul-șef.