Locurile de muncă, tot mai dependente de informatică

În rândul statelor membre UE, cea mai mică pondere a angajaților ale căror sarcini la muncă s-au schimbat datorită software-ului sau echipamentelor informatice noi a fost înregistrată în Cipru (3%), Bulgaria (6%), România și Letonia (ambele cu câte 7%). La polul opus, în top se află Danemarca (27%), Luxemburg (25%), Finlanda, Suedia (23%), care au avut cea mai mare pondere, arată Eurostat, citat de Mediafax.

Cele mai comune activități de lucru cu calculatoare, laptopuri, smartphone-uri, tablete sau alte dispozitive portabile sau echipamente computerizate în UE au fost schimbul de e-mailuri sau introducerea datelor în baze de date (61%), crearea sau editarea de documente electronice (47%), precum și folosirea de software specializat (38%).

La începutul anului 2018, 87% dintre cetățenii Uniunii Europene, cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani, au folosit internetul cel puțin o dată în ultimele douăsprezece luni. Dintre acei utilizatori de internet care au fost angajați, 71% au raportat utilizarea calculatoarelor, laptopurilor, smartphone-urilor, tabletelor sau a altor dispozitive portabile la locul de muncă și 19% au folosit echipamente sau mașini computerizate.

Sarcinile de serviciu ale celor 16% dintre angajații din UE ce folosesc internetul s-au schimbat din cauza software-ului nou sau a echipamentelor computerizate, iar 29% au trebuit să învețe cum să folosească noul software sau echipament. Aproape jumătate (47%) dintre angajații utilizatori de internet din UE și-au evaluat abilitățile legate de utilizarea computerelor, software-ului sau aplicațiilor la locul de muncă ca fiind adecvate pentru îndatoririle lor, în timp ce 18% au mai multe competențe decât cele necesare pentru sarcinile curente, în timp ce 9% spun că au nevoie de formare continuă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/