Locuitorii din Oţelu Roşu şi Caransebeş, pe lista celor induşi în eroare cu bancnote false. Grupul infracţional a intrat în vizorul D.I.I.C.O.T. şi B.C.C.O.

O grupare infracțională specializată în plasarea de valută falsă pe raza mai multor județe din țară, printre care și județul Caraș-Severin, a fost destructurată de procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul B.C.C.O. Un număr de 12 percheziții au fost efectuate la domiciliile persoanelor suspectate, probele obținute fiind esențiale în desființarea caracatiței.

„Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, efectuează cercetări într-un dosar penal de constituire a unui grup infracțional organizat, punerea în circulaţie de valori falsificate străine și înșelăciune, în care sunt vizate 13 persoane, cu vârste cuprinse între 16 și 48 de ani”, se arată în comunicatul transmis de B.C.C.O.

Planul de bătaie al plasării bancnotelor false a început să prindă contur în cursul anului trecut, pe raza județului Hunedoara constituindu-se un grup infracțional organizat al cărui scop viza plasarea pe piață a monedelor contrafăcute din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat erau din municipiul Petroșani, însă aceștia au acționat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în orașe unde puterea de cumpărare este superioară celei din Valea Jiului și unde recunoașterea lor de către persoanele vătămate să fie îngreunată. Astfel, în cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracţional au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităților: Timișoara, Arad, Oradea, Marghita, Oțelu Roșu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hațeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.

Capul grupării infracționale ar fi un bărbat în vârstă de 48 de ani, acesta fiind focusat asupra procurării şi aprovizionării grupării cu bancnote contrafăcute, care ar fi provenit din Italia.

Referitor la tentaculele caracatiţei, polițiștii au luat în vizor trei tineri, cu vârste de 20 și 21 de ani, care ar fi avut rolul de a lua legătura cu diverse persoane, care ar fi avut anunțuri de vânzare de bunuri electronice, în special telefoane mobile, pe diferite site-uri. Ulterior, persoanele în cauză ar fi plasat pe piață bancnotele falsificate.

Pentru a face lumină în acest caz, un număr de zece persoane au trecut deja pragul sediului D.I.I.C.O.T.- S.T. Timişoara în vederea audierilor.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

În activități sunt angrenați și polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Gorj și jandarmi din Timișoara.

Sursa foto principal: jurnalulph.ro.

Sursa foto interior: ghidularadean.ro.