Locomotiva cu abur din Banat s-a întors acasă

„Neagra”, așa cum mai este denumită locomotiva cu abur, a fost trimisă în luna mai a acestui an la București, dintr-un ordin al Ministerului Transportului. După ce a fost vedeta unei expoziții CFR, expusă în Gara de Nord a capitalei, Neagra s-a întors acasă.

Locomotiva cu abur de tipul 50.000 s-a întors în Depoul Oravița, cu toate că trimiterea sa spre București a declanșat nenumărate suspiciuni cu privire la soarta Negrei, bucată importantă din istoria județului. Chiar dacă gurile rele au declanșat zvonuri cum că locomotiva nu se va mai întoarce în Banat, autoritățile locale au dezarmat de fiecare dată aceste presupuneri.

locomotiva abur oravita locomotiva abur oravita

Astfel, la mai bine de o lună, timp în care a fost expusă la loc de cinste cu ocazia a 75 de ani de existență a muzeului CFR din București, Neagra a ajuns astăzi înapoi la Oravița.

Locomotiva a avut de parcurs un drum de aproape 12 ore, fiind așteptată la Oravița de autoritățile locale în frunte cu edilul-șef Dumitru Ursu. Acesta a declarat că a urmărit constant traseul locomotivei și că are în plan amenajarea unui loc special în care aceasta să fie admirată de turiști. De asemenea, există și varianta în care Neagra să fie pusă din nou pe șine.

locomotiva abur oravita locomotiva abur oravita

„Am monitorizat tot timpul traseul locomotivei pe abur și le mulțumesc celor de la CFR că ne-au înapoiat locomotiva. Intenționez ca în viitorul apropiat să amenajăm un platou și să o expunem turiștilor și, de ce nu, pe viitor, să o punem și în funcțiune”, a declarat edilul-șef, Dumitru Ursu.