Toți locatarii scării unui bloc din orașul de la malul Dunării se vor prezenta la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă în vederea efectuării unui set de analize, după ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, în zona respectivă, o cantitate de mercur s-a scurs de la uscătoria imobilului. În prezent, o mamă și fiul ei sunt deja internați la un spital din Timișoara, acestora fiindu-le administrată medicația specifică, concentrația de mercur din organisme având valori peste limita normală.
Poliția orașului Moldova Nouă, un echipaj al Secției de Pompieri Moldova Nouă, reprezentanți ai Gărzii de Mediu și cei ai Direcției de Sănătate Publică, precum și echipajul de protecție biologică, chimică și radiații nucleare din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița, cu toții s-au deplasat de urgență, marţi, 25 februarie, în zona blocului 27 din oraşul de la Dunăre, după ce, un apel la un 112, anunța o posibilă cantitate de mercur la una din scările edificiului.
În urma cercetărilor efectuate de către reprezentantul DSP Caraș-Severin, sosit la fața locului, împreună cu cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, s-a constatat că, în uscătoria dintre etajele II și III, a fost vărsată, dintr-un recipient, o substanță asemănătoare mercurului. Substanța a ajuns pe exteriorul blocului și pe sol. Ulterior, a fost identificat un recipient de plastic cu 0,25 ml cu mercur. Toată cantitatea de mercur rămasă a fost apoi colectată, după care a fost predată în custodia DSP Caraș-Severin, urmând ca o firmă autorizată să o preia și să o distrugă.
Imediat după producerea accidentului, nicio persoană din acel bloc nu a acuzat, la acel moment, eventuale stări de rău. Ulterior, din proprie inițiativă, una dintre locatarele acestei scări de bloc a efectuat un set de analize pentru dânsa și fiul ei, pentru a determina concentrația de mercur din organisme. Analizele au fost recoltate în județul Mehedinți, iar efectuarea lor a fost realizată de către o clinică din Germania.
Locatara și fiul ei s-au prezentat la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara, deoarece atât femeia cât și minorul, au avut valori peste limita normală. La această oră, cele două persoane se află internate în spitalul timișorean, fiindu-le administrată medicația specifică.
Astăzi, 5 martie, directorul executiv al DSP Caraș-Severin, jr. Miloș Dănilă a purtat discuții cu dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Louis Țurcanu despre rezultatele analizelor și semnificația medicală a acestora.
În vederea gestionării situației respective, conducerea DSP a luat legătura și cu dr. Radu Alexandru Macovei de la Spitalul Clinic de Urgență București, domnia sa confirmând că se impun analize medicale pentru toți locatarii scării de bloc. În acest context, a fost contactată Bioclinica Timișoara, care a dovedit deschidere și va sprijini această acțiune, punând la dispoziția DSP kiturile de recoltare specifice, ridicate în cursul zilei de azi de către o mașină a DSP Caraș-Severin iar mâine, 6 martie, vor fi recoltate probele.
Având în vedere că analizele respective nu sunt decontate că către CJAS Caraș-Severin, autoritatea locală va susține contravaloarea acestora, iar testarea cetățenilor din imobilul afectat se va realiza cu sprijinul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă, la sediul instituției medicale.