„Pro Banatul de Munte” a reușit să organizeze o importantă audiere publică cu privire la viitorul zonei Munților Țarcu și declarării zonei ca zonă sălbatică.
Audierea publică a avut loc sâmbătă, 16 decembrie, la Căminul Cultural din Zăvoi, cu începere de la ora 16. Au fost prezenți locuitori din satele comunei, dar și din alte localități afectate de problema supusă audierii publice. Oamenii au venit din Bolvașnița, Turnu Ruieni, Borlova, Caransebeș sau Oțelu Roșu, astfel că aproape toate locurile din cămin au fost ocupate.
Audierea a început cu un cuvânt al lui Marian Apostol, din partea Pro Banatul de Munte, care a făcut o prezentare a proiectului de sălbăticire, dar și a regulilor după care se va desfășura această audiere publică.
Și tot în deschidere au vorbit cei trei primari prezenți la audiere, Dorel Cârdei, de la Zăvoi, Petru Mihăilescu, de la Bolvașnița, și Mihai Maralescu, de la Turnu Ruieni. A mai luat cuvântul și viceprimarul Petru Gander din Zăvoi.
A urmat apoi audierea publică, audiere care a confirmat și rezultatele celor peste 600 de chestionare făcute de către echipa de experți din cadrul audierii publice, chestionare care au dovedit că majoritatea locuitorilor din cele 12 comune care se află în zona afectată se opun sălbăticirii zonei și cred că actualele restricții ale Natura 2000 sunt mai mult decât arhisuficiente pentru protecția mediului.
De asemenea s-a mai afirmat că intervenția antropică în zonă nu poate fi anulată definitiv, căci și omul este parte a ecosistemului Munților Țarcu.
Am reținut mai multe depoziții pe această temă, cum ar fi cea a lui Alexe Munteanu, care a spus că el este cioban din tată în fiu și că deja pășunatul le este restrâns de legea pădurii și că au nevoie și de protecție, nu doar de restricții.
O altă prezentare importantă a venit de la Erwin Wogh, un fost angajat al Uzinelor Mercedes, care și-a luat o pensiune chiar în Poiana Mărului și o suprafață foarte mare de teren (aprox 48.000 mp). „Atunci când am investit foarte mulți bani în zonă nu mi-a spus Statul Român să nu investesc pentru că aici nu se va putea face nimic!”, s-a plâns acesta.
Un alt antreprenor, Dumitru Firu, a arătat că a exportat mii de tone de afine, zmeură, mure și ciuperci din zona Munților Țarcu și că sute de oameni ar rămâne fără locuri de muncă și venit dacă aceste activități vor fi restrânse ori interzise. Iar Velizar Simici a cerut guvernelor care finanțează asemenea ințiative, cum este cea a WWF, să interzică importul de cherestea din România, dacă chiar vor să facă un bine acestei zone.
Ca și concluzie s-a reținut că Munții Țarcu au un potențial turistic foarte mare care, printr-o dezvoltare economică durabilă, pot face din această zona o destinație turistică foarte atractivă și un loc de bunăstare pentru locuitori. Argumentele care pledează în favoarea acestei afirmații sunt următoarele:
Sălbăticia sau dezvoltara nechibzuită sunt extremele care fac mult rău Munților Țarcu și locuitorilor din această zonă. Este nevoie de cumpătare și măsură în toate acțiunile viitoare. Dezvoltarea economică durabilă a județului Caraș-Severin trebuie să aibă în vedere și folosirea patrimoniului natural pe care-l are acest județ, pentru a face din turism un motor de dezvoltare și bunăstare.
Acest lucru îl pot decide însă doar oamenii locului, în deplină cunoștiință față de ce se întâmplă cu ei… și în jurul lor. Este nevoie de multă informație adevărată și comunicare interactivă, așa cum s-a întamplat și sâmbătă în localitatea Zăvoi.
Străinii de locurile acestea au în vedere doar interesele lor! Fac promisiuni fără acoperire și iau decizii în urma carora doar lor le este bine. Ei nu vorbesc din convingere, ci doar pentru că cineva din Europa a hotărât să finanțeze astfel de proiecte.
Comisia de experți, formată din profesorii universitari conf.dr. Ileana Rotaru, prof.univ. Martin Olaru și prof. Univ. Mihai Todor, vor prezenta un raport sinteză asupra tuturor celor audiate, care va fi prezentat într-o conferință de presă în data de 15 ianuarie 2018.
Apoi, asociația de lobby „Pro Banatul de Munte” va prelua aceste concluzii și le va pune la dispoziția tuturor factorilor de decizie din România și Comisia Europeană.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157689645199991″]