Loc de poveste în Poiana Mărului, aproape de lacul de acumulare. Hai la umbră, „La mesteceni”!

la mesteceni eticheta

Nu doar pe vreme de caniculă stațiunea de la poalele muntelui Țarcu, din județul Caras-Severin, vă poate găzdui. Programul este all season și de aceea administratorii pensiunilor și caselor de vacanță sunt nerăbdători să le treceți pragul.

Despre dezvoltarea zonei turistice s-a scris încă din anii 1936, când Poiana Mărului și Muntele Mic au fost declarate stațiuni turistice. În perioada respectivă au apărut la Poiana Mărului primele posibilități de cazare, ulterior stațiunea dezvoltându-se rapid, atât din punct de vedere al capacității de cazare, cât și din cel al facilităților disponibile și al asigurării transportului până în stațiune. Încă din anii ’40, Poiana Mărului ajunge să fie recunoscută ca „Perla Banatului”.

De această dată invitația vine de la Daniela Holzheimer, administratorul pensiunii „La Mesteceni”, care face din capul locului distincția dintre Poiana Mărului, stațiunea din Banat și cea existentă în Valea Prahovei, de lângă Brașov, la fel de renumită: „a nu se confunda cele două zone, fiecare având lucruri inedite și deosebite de oferit turiștilor.”

Gazda bună își întâmpină oaspeții la pensiunea îmbrăcată în haină nouă. A și primit pentru aceasta o clasificare de trei margarete. „La Mesteceni” poate fi găsită și pe platforma de rezervări turistice booking.ro.

la mesteceni 3

„Pensiunea nu este nouă, înainte s-a numit «Arțarul», iar noi am denumit-o «La Mesteceni». În actuala formă funcționează deja de un an, după ce a fost preluată de la vechii proprietari, anul trecut din luna iulie. A primit trei margarete, iar restaurantul două. Avem nouă camere și un apartament, iar în total sunt 27 de locuri de cazare. Avem marele avantaj de a avea privire asupra celor trei văi care dau o energie extraordinară, iar mestecenii din jurul cabanei sunt terapie curată. În plus, se mai vede și un vârf de munte cu o priveliște superbă.”

Despre lucruri notabile cu care se mândrește Daniela Holzheimer trebuie să menționăm că a fost președinte al Clubului Lions-Diamond din Timișoara, apoi activitatea deosebită și faptele meritorii i-au deschis calea către postul de Guvernator al Districtului 124 România, iar în prezent se află în „task-force, cele patru femei din Europa care conduc Lion. Timp de 20 de ani, am deținut spațiul de joacă Kids Land din mallul timișorean. Am lucrat la Evenimentul Zilei ca director la ediția de vest, apoi director de marketing la Tv Europa Nova din Lugoj, a mai urmat Analog în Timișoara, deci partea de carieră am reușit să o conturez.”

la mesteceni 6

Aici, în Poiana Mărului, a reușit să atingă alte ținte. „Sunt președintele Asociației de locuitori «Bloju» Poiana Mărului prin intermediul căreia încercăm să schimbăm încet, încet fața localității, pentru ca lumea să o perceapă așa cum trebuie, ca pe o stațiune turistică. În asociație avem 50 de membri în condițiile în care am început cu 7. Noi spunem așa: dacă ai un teren, o pensiune sau o unitate de cazare de alt tip, tot proprietar ești și dacă dorești, poți să te implici. Și dacă nu ești membru în asociație poți să o faci. Deci în grupul de comunicare pe Whatsapp suntem 240 de membri. Ne anunțăm între noi despre diferite acțiuni sau vorbim despre probleme care se ivesc, anumite defecțiuni. Când a luat foc o casă, numeroase persoane din cele aflate pe grup au sărit în ajutor transmițând informația, apoi au fost cei care au venit fizic cu extinctoare în mâini.

Am încercat să creăm o «inimă» a proprietarilor din Poiana Mărului, ca ea să bată la unison, adică să avem interese comune. Sigur că avem foarte multe probleme de rezolvat, dar încet, încet le vom da de capăt. De pildă, trebuie să facem ceva cu câinii comunitari, fiindcă niciun medic nu dorește să sterilizeze câinii fără adăpost. Iar adăposturi nu avem. Constatăm că vine lume din altă parte, care aduce câini în Poiană. Vin cu microbuze, îi eliberează la noi și vă imaginați cât poate fi de frustrant să constați că tot timpul sunt alți câini tot mai mulți. Ce ne-ar mai trebui? Un punct de prim ajutor. Avem o farmacie, dar dacă un lanț de farmacii ar dori să vină la noi, ar fi bine primit.”

curte 1

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Primăria din Bistrița a donat de ceva timp trei mere de mari dimensiuni realizate din fibră de sticlă, elemente care au devenit mascote locale, care reprezintă mai nou un punct de atracție important, un adevărat fotocorner.

Daniela Holzheimer este de părere că „după ce stațiunea Poiana Mărului va fi declarată de interes național, vom deschide porțile spre mai mulți turiști, să se bucure tot mai multă lume de frumusețile de aici. Suntem o echipă puternică, toate pensiunile ne-am aliat și încercăm să promovăm cât mai mult Poiana Mărului, să ajutăm și mănăstirea de aici, pentru că avem un proiect pe care l-am pus la punct. Colegul nostru Cosmin Godean de la Media Shop a venit cu ideea să plătim reclama din partea fiecărei pensiuni, iar banii să fie donați acesteia.”

În Poiana Mărului au fost puse pe picioare mai multe proiecte de promovare, mărturisește Daniela Holzheimer: „avem evenimente anuale, vrem să încercăm să facem festivaluri anuale, în 26 august avem programat un maraton, anul trecut, prima ediție, a adunat la linia de start, peste 200 de participanți (Scorilo Sky Race) care a avut un real succes. Apoi a fost tabăra de karate organizată de sen-sei George Coca, care a adunat aici în Poiană 100 de elevi. Mai organizăm team-buildinguri pentru firme.”

la mesteceni curte spate

Locul se dezvoltă, se construiesc două noi pensiuni și încet-încet zona își schimbă înfățișarea. „Împreună cu Salvamontul vom reface traseele, vom pune plăcuțe indicatoare pentru că drumețiile au devenit punctul maxim de atracție. Avem la îndemână pentru exemplificare Cascada Șucu, cascada Ropote, pietrele lui Scorilo, panorama La Mesteceni. Vom face un loc de promenadă unde vor sta cele trei mere gigant, din care se va putea porni pe toate traseele.”

Ce v-a determinat să intrați în turism?

daniela holzheimer

„M-am îndrăgostit de locul acesta unde am venit înainte de pandemie. Tocmai închisesem Kids Landul din Iulius Mall, (poate lumea știe, cel cu trenulețul și cu pomul), care au fost primele atracții de acest fel la vremea respectivă. Mi-am cumpărat o căsuță aici, în Poiana Mărului, iar cei doi ani de pandemie m-au făcut să reflectez, să nu mai vreau să plec din această zonă. Și s-a ivit oportunitatea de a cumpăra această clădire, după care am început practic, de la zero, un nou business. Eu zic că va fi până la urmă un business de succes. E doar de un an în circuit și deja rezervările pe booking sunt inexistente, a fost ocupat integral. Turiștii vin la noi de peste tot din țară. Avem persoane venite de la mare, din Tulcea, din Constanța, vin cei interesați și doritori să vadă zona. Primim și carduri de vacanță. Cât privește sezonul rece, avem oferte și pentru vremea când se stă în casă. În spatele nostru e un deal, tocmai bun pentru derdeluș. În iarna trecută am avut zăpadă și de peste un metru, deci copiii ar avea ce face. Mai ales cei care nu schiază.”

Deci viitorul sună bine. Sunt numeroși proprietari pregătiți să pună umărul prin Asociația „Bloju”. Important e și sprijinul autorităților, pentru ca Poiana Mărului să fie o stațiune de poveste.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/