Liviu Almășan, găsit incompatibil de ANI pentru facturi de peste 200.000 de euro tăiate către Primăria Oravița

Consilierul local al Pro România de la Oravița a fost găsit incompatibil de ANI. Agenția anunță că s-ar fi emis aproape 600 de facturi către Primăria orașului în perioada 2016-2020 din partea unor societăți în cadrul cărora Liviu Almășan deținea calitatea de asociat.

Aproape 990.000 de lei ar fi plătit Primăria Oravița în perioada 2016-2020 către două societăți în care Liviu Almășan avea calitatea de asociat. În același timp, acesta ocupa și funcția de consilier local la Oravița, cele două calități fiind incompatibile.

„În perioada exercitării mandatului de consilier local 2016 – 2020, două societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată deține calitatea de asociat au emis un număr de 591 facturi fiscale prin care au furnizat produse în valoare totală de 989.679 lei, către UAT Oravița și instituțiile din subordine, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003.”, se arată în decizia ANI.

Potrivit legii menționate de ANI, consilierii locali care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective. alin. (2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local.

„Nu am fost înștiințat despre această decizie până acum, deși mi se părea normal să aflu înainte de a se publica. Am discutat cu cei de la ANI în urmă cu câteva luni, mi-au cerut atunci clarificări. Aștept să văd exact motivația lor”, a declarat Liviu Almășan pentru Express de Banat.