Lista şpăgilor pentru o pensie de boală în Moldova Nouă şi Oraviţa

Medicul specialist în medicina muncii de la cabinetele de expertiză medicală din Moldova Nouă şi Oraviţa, dr. Ioan Cenda, a întipărit din cauza obiceiurilor sale sancţionate de legea penală un adevărat tarifar în mintea celor care îi călcau pragul.

Cenda nu a avut niciodată afişată pe uşa cabinetului său lista cu valoarile şpăgilor pe care le percepea în funcţie de cât de mare era abuzul pe care îl săvârşea în calitatea sa de angajat al Casei Judeţene de Pensii şi, deci, de funcţionar public, dar nici nu mai era nevoie, pentru că pacienţii săi îi cunoşteau foarte bine exigenţele. Cel puţin aşa reiese din probele administrate în dosarul ce se soluţionează la Tribunalul Arad.

Dacă Sebastian Telbis, medicul-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, n-a avut nicio problemă în a primi un litru de ţuică de la un pacient, Ioan Cenda a preferat banii. Lei, euro, orice şi oricâţi. Medicul a primit, spre exemplu, de la o femeie din Moldova Nouă 100 de lei pentru prelungirea concediului medical. Pentru că femeia a vrut să mai stea o vreme acasă, Cenda i-a prelungit medicalul. De data asta, la reducere, pentru doar 50 de lei.

În schimb, pentru a-i acorda unui bărbat decizia de menţinere în gradul trei de invaliditate a băgat în buzunar 100 de euro. Tot atât a luat şi de la altă persoană pentru obţinerea de către aceasta a pensiei de invaliditate. La cabinetul din Oraviţa în schimb, Cenda a luat şi mai puţin. S-a mulţumit şi cu 30 de lei, spre exemplu, de la o femeie care i-a cerut menţinerea gradului de invaliditate pentru soţul ei.