Lipsa personalului – principala problemă a Poliției cărășene. La capitolul dotări se stă foarte bine!

„Un deficit foarte mare”. Așa ar descrie șeful polițiștilor cărășeni situația inspectoratului pe care îl reprezintă atunci când vine vorba despre resursa umană. În schimb, consideră că ultimii ani au fost chiar foarte buni la capitolul logistică. Polițiștii au arme noi, mașini bune și echipament de protecție.

Comisarul-șef Ciprian Terciu a prezentat situația Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, făcând o comparație între anii 2020 și 2021. Cea mai mare „durere” a instituției este deficitul de personal. La finalul anului trecut, procentul de încadrare cu personal pe funcțiile prevăzute în structura inspectoratului era de 76,11%, față de 77,63% la final de 2020. În ceea ce privește procentul de încadrare pe categorii de personal, gradul de ocupare pentru funcțiile de ofițer de poliție era, în decembrie 2021, de 75,40%, pentru cele de agent de poliție – de 75,94%, iar pentru cele de personal contractual de – 77,08%.

„Îmi doresc să creștem gradul de încadrare. Vom vedea ce se întâmplă, dar depinde ce am reușit să școlarizăm ca minister și probabil vor mai urma examene de încadrare. Este foarte greu să lucrezi la două treimi din personal, având în vedere rigorile legislative, dinamica specială. Societatea s-a schimbat și trebuie să ne adaptăm. Am reușit să ne descurcăm până în prezent, pentru că nu avem infracțiuni de mare violență în care autorii să rămână neidentificați. În luna martie ar urma să vină o nouă promoție.”, a declarat Ciprian Terciu, care a dezvăluit că la ora actuală ar avea nevoie de peste 200 de polițiști pentru a acoperi minusurile.

Pentru a îmbunătăți abilitățile angajaților, în anul 2021 a fost operaționalizat Biroul Pregătire Personal, care a fost încadrat cu personal specializat și care are rolul de a coordona pregătirea oamenilor din Inspectorat pe linie de pregătire profesională, tactică polițienească, pregătire fizică, trageri cu armamentul din dotare și conducere defensivă. Au fost organizate 15 ședințe de pregătire fizică și autoapărare și 13 ședințe de tragere cu armamentul din dotare la care au participat atât polițiștii din cadrul structurilor operative ale inspectoratului, cât și din cadrul structurilor neoperative.

Dacă nu sunt oameni suficienți, sunt dotări. La acest capitol, comisarul-șef spune că Inspectoratul cărășean stă chiar foarte bine. „Resursele logistice au fost foarte bune anul acesta. Am reamenajat mai multe posturi de poliție la niște standarde care zicem că permit locuirea de către colegii noștri în condiții normale. Am schimbat foarte multe și la alte poliții, am făcut achiziții de peste 5 milioane de lei, a fost achiziționată aparatură IT. Am primit pistoale, generație nouă, avem și pentru cei care mai vin. Am primit veste antiînjunghiere, au toți polițiștii care merg în teren, la fel cum au și veste antiglonț, în funcție de evenimentul care este în teren. Avem un parc de peste 300 de mașini. Parcul s-a reînnoit în anii 2019-2020, în special, când am primit mașini. Am consumat peste 200.000 de litri de benzină și peste 70.000 de litri de motorină. Nu am avut nicio problemă nici cu combustibilul, nici cu piesele. Pe partea logistică chiar au fost niște ani foarte buni. Nu mai avem mașină în uz sub anul 2010, decât câteva pentru transport, dar pe acelea nu le folosim în intervenții.”, a explicat Ciprian Terciu.

În ceea ce privește managementul resurselor IT, în 2021 au fost recepționate sau achiziționate 225 de înregistratoare audio-video portabile de tip Body Worn Camera şi alte mijloace IT. Tot anul trecut au fost efectuate lucrări de renovare la 6 posturi de poliție în valoare totală de 305.868 lei și alte lucrări de reparații, la sediile din mediul urban, în valoare totală de 84.293 lei. De asemenea, au fost efectuate lucrări de amenajare pentru o cameră de armament, pentru un spațiu de trageri experimentale în valoare 46.502 lei, precum și alte lucrări de înlocuire tâmplărie în valoare de 109.756 lei.

De ce există totuși deficit de personal atât de mare, dacă stăm bine cu logistica?

Pe scurt, de vină ar fi pensionările timpurii și incapacitatea școlilor de a scoate în același ritm absolvenți. Iar dacă ne referim strict la situația din Caraș-Severin, este un județ neatractiv. „În anii ’94-’96 au fost generații foarte mari de polițiști care la un moment dat au ieșit la pensie. Tendințele de a modifica legea pensionării polițiștilor mai stârnesc și acum panică. Sunt oameni care probabil n-ar fi ieșit la pensie. Școala n-a putut să facă față ieșirilor la pensie, să compenseze. Când eu am ieșit din academie, au fost cam 500 de ofițeri pentru toată țara. E clar că nu pot face față. Trebuie să spunem clar că județul Caraș-Severin nu este un județ foarte atractiv, nu trimitem foarte mulți oameni la școlarizare care să vină înapoi în județ. Vin unii, stau 6 luni, apoi vor să plece în județele de unde provin. În ultima promoție cred că au venit la noi 4 sau 5 persoane.”, a mărturisit comisarul-șef.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/