Lipsă acută de finanțare pentru companiile tinere din regiune. Minusurile identificate de specialiști

adrian mariciuc

Nici 60% din companiile din regiune nu supraviețuiesc mai mult de trei ani, arată datele analizate de specialiștii Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, după pandemie. Ei caută soluții ca să îi ajute pe oamenii de afaceri să poată susține supraviețuirea firmelor lor. Una dintre acestea ar fi noile instrumente de finanțare puse la dispoziție prin POR 2021-2027, instrumente complementare granturilor. 

Potrivit specialiștilor din ADR Vest, companiile tinere au o lipsă acută de finanțare, iar câteva din minusurile identificate în regiune sunt legate de densitatea redusă a numărului de IMM-uri, rata de supraviețuire limitată în primii 3 ani de viață pentru companii, față de nivelul european, și o productivitate a muncii de doar 40%, raportat tot la media europeană.

„Câteva concluzii referitoare la cum stă regiunea din punctul de vedere al mediului de afaceri: unul dintre indicatorii pe care îi urmărim a fost rata de supraviețuire a companiei. Ne interesează momentul în care o companie este înființată și modul în care ea evoluează în primii trei ani de viață. Se consideră că primii 3 ani de viață ai unei companii sunt cei mai critici pentru dezvoltarea business-ului. La nivel regional, lucrurile, din păcate, au fost afectate de perioada de pandemie. Față de procente în jurul valorii de 70% rată de supraviețuire la 3 ani pe care le aveam înainte de 2019, astăzi vorbim despre valori situate doar la 58%.”, a declarat Adrian Mariciuc, director adjunct ADR Vest.

Analiza regiunii din punct de vedere al business-urilor îi ajută pe cei de la ADR Vest în stabilirea instrumentelor de finanțare. „Credem că alături de partea aceasta de finanțare, mediul privat are nevoie și de suport constant și de aceea pe zona de instrumente financiare credem că această componentă de mentorat, coaching, a sta aproape de cei care decid să riște propriile resurse în a dezvolta un business sunt factori care asigură succesul sau insuccesul.”, a explicat Mariciuc.

Instrumentele de finanțare sunt mult mai ușor de accesat decât granturile care presupun o procedură mai greoaie, birocratică, admite și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Marcel Boloș a fost prezent, în această săptămână, la Timișoara, unde a participat la o întâlnire cu oamenii de afaceri din regiune, pe tema accesării acestor instrumente de finanțare.

„Prin instrumente asiguri sustenabilitatea investițiilor pe care le finanțezi prin POR sau alte programe operaționale. Este firesc, în momentul în care ai luat decizia de a investi printr-un instrument financiar îți faci foarte bine planul de business, analizezi piața pe care o ai la dispoziție și de aici ratele de supraviețuire ale afacerilor se vor îmbunătăți, dar și sustenabilitatea. Un alt avantaj: dacă ai fonduri alocate cu destinația de instrumente financiare de 100 de milioane de euro, efectul multiplicator în instrumentele financiare poate să fie de 100%, adică să investești în economie 200 de milioane de euro prin componentele de creditare pe care le ai la dispoziție.”, a declarat Marcel Boloș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/