Limitatoarele de gabarit au ajuns în instanță

O hotărâre de Consiliu Local prin care au fost montate limitatoare de gabarit a fost respinsă vehement de Instituția Prefectului. Mai mult decât atât, aceasta are de gând să atace în instanță decizia. Motivele invocate sunt neregulile legale care însoțesc hotărârea.

Consiliul Local din Ezeriș a decis montarea unor limitatoare de gabarit, după ce localitatea a ajuns să devină traseul cel mai folosit de mașinile cu tonaj depășit. Decizia a fost luată după ce s-a constatat că circulația acestor vehicule mult prea grele în zonă deteriorează vizibil drumurile reabilitate din fonduri europene. Autoritățile locale din Ezeriș susțin că drumurile făcute cu bani europeni nu suportă o greutate mai mare de maximum 10 tone, acestea nefiind proiectate ca infrastructură rutieră pentru tonaj greu. Infrastructura a fost proiectată pentru necesitățile comunității locale.

Cu toate că hotărârea de Consiliu Local a fost apreciată de comunitatea din Ezeriș, Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin, a decis să atace această mișcare în instanță. Motivul pe care acesta l-a invocat a fost faptul că nu au fost îndeplinite toate cerințele legale pentru ca aceste limitatoare să fie instalate.

,,Astfel de hotărâri de Consiliu Local trebuie adoptate în conformitate cu legislația actuală. Din punctul nostru de vedere, nu au fost îndeplinite toate cerințele pentru a se monta acele porți. Am comunicat deja Consiliului Local motivele pentru care am atacat această hotărâre. Unul dintre motive este lipsa unui aviz din partea Poliției Rutiere”, a declarat Silviu Hurduzeu.

Cu toate că demersurile din partea autorităților locale pentru obținerea avizului au fost făcute, Poliția Rutieră a refuzat acordarea acestuia. Ioan Rusu, primarul localității Ezeriș, consideră această situație un conflict mai mare de interese cu toate că , spune el, atât investițiile pe fonduri europene, cât și hotărârile de Consiliu Local trebuie făcute doar în interesul comunității locale. ,,Cetățenii chiar au apreciat această măsură. Noi am făcut demersurile la Poliția Rutieră de a primi avizul să montăm limitatoare de gabarit, dar nu am avut înțelegere din partea lor. Alte interese poate sunt mai importante. Nu înțeleg de ce nu se dorește protejarea acestor investiții europene. Nu îmi vine să cred că nimeni nu vrea să înțeleagă că aceste drumuri sunt proiectate pentru comunitatea locală, nu în favoarea altor interese”, a explicat primarul localității Ezeriș.

Hotărârile cu nereguli nu sunt un obicei printre autoritățile locale cărășene

Situaţia actelor administrative ale autorităţilor publice locale supuse controlului de legalitate scoate la iveală faptul că deciziile consiliilor locale nu au un obicei din a nu se încadra în normele legale. Statisticile arată că în anul 2013 au fost avizate aproximativ 16 mii de astfel de acte. Cazul de la Ezeriș se încadrează în categoria celor 27 de acte respinse.

Problema de la Ezeriș nu este un caz izolat. Și în cazul drumului de legătură dintre Văliug și Slatina Timiș apare aceeași neînțelegere. Drumul, proaspăt reabilitat, va avea viață scurtă dacă nu se iau măsuri pentru limitarea traficului greu în această zonă. În acest caz, se dorește formarea unei comisii de analiză care să verifice starea drumului și cât de mult este afectată de traficul mașinilor cu gabarit depășit.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/