Limba și Literatura Rromani, în școlile din Clisura Dunării!

rromi
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Limba rromilor va fi predată în curând în școlile de pe malul Dunării! Primul pas a fost făcut deja, cu sprijin din Primăria Moldova Nouă!

Liderii organizațiilor rromilor de pe malul Dunării anunță că sunt în plină desfășurare demersurile prin care doresc să introducă limba lor în programa școlară și asta pentru că în comunitatea rromă din zonă sunt foarte mulți copii. Anul trecut, în 12 decembrie, Camera Deputaților a votat Legea instituirii Zilei Limbii Rromani pe data de 16 iunie, act normativ care prevede că vor fi organizate manifestări culturale dedicate comunității rrome. În Clisura Dunării există două asociații ale rromilor și anume: Liga Rromilor din Clisura Dunării (fondată în 1993) și Uniunea Rromilor (care a luat naștere după anii 2000), întreaga zonă a Clisurii de Caraș (Baziaș-Berzasca), numărând peste 1.500 de etnici. Deși comunitățile de rromi sărbătoresc acum în mod oficial ziua limbii materne, locuitorii din Clisura Dunării nu se pot bucura, pe deplin, de acest lucru, întrucât limba nu este predată încă în școli, lucru care-l nemulțumește pe Marius Jurj, prim-vicepreședintele Ligii Rromilor din Clisura Dunării.

Codruț Mihai, expertul local al rromilor din Clisura Dunării, a explicat pentru expressdebanat.ro care sunt demersurile următoare în acest scor: „E adevărat că, în momentul de față, limba rromani nu este încă predată în școli, însă acest lucru se va-ntâmpla cât de curând. Problema principală pe care am reușit să o rezolvăm, datorită sprijinului oferit de administrația publică locală de la Moldova Nouă, a fost să le facem buletine oamenilor din comunitatea noastră pentru a putea intra și ei în legalitate. Actualmente, pot spune că 99% din problemele cu care se confruntau rromii au fost rezolvate. Urmează, din toamnă, să facem eforturi pentru ca limba rromani să fie predată în școli“.

Muzeul TM

Limba rromani este o limbă indoariană și este vorbită de vreo 10 milioane de persoane de etnie rromă din întreaga lume.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/