Liderul USR Timiș: „Educaţia este cel mai mare neajuns al României”

Cristian Moş, preşedintele USR Timiş, scoate în evidenţă lacunele sistemului de educaţie din România. Acesta afirmă că educaţia este cel mai mare neajuns al ţării şi că scopul şcolii este să te pregătească pentru viaţă. Nu se aplică acest principiu şi în România, în concepţia liderului USR, dar speranţa moare ultima şi niciodată nu e prea târziu ca lucrurile să intre pe un făgaş normal.

„Cu riscul de a repeta un clișeu – educația e cel mai mare neajuns al României. Accesul la internet a făcut mai multe pentru România decât toate reformele școlare din ultimii 30 de ani. Avem o mulțime de profesori buni, cu «har», care ne-au inspirat și motivat… pe salarii de nimic. Dar problema pleacă din filosofia politică, nu de la oamenii de la firul ierbii.

Școala trebuie să îți pună la dispoziție mijloacele necesare pentru a-ți construi un viitor bun! Să te pregătească pentru lumea reală. Școala noastră nu face asta cum trebuie. Nu te pregătește bine nici pentru profesii și nici pentru provocările vieții. Bineînțeles că există excepții, dar avem probleme fundamentale la toate nivelurile de educație”, a precizat Cristian Moş.

Programa şcolară, jumătate inutilă, jumătate învechită

Acesta face referire şi la programa şcolară, care jumătate e inutilă, iar cealaltă jumătate e învechită. Meseria se învaţă la locul de muncă, iar diploma universitară nu prea are mare valoare, crede Moș.

„Cei mai mulți oameni termină o școală ca să poată învăța meserie direct de la primul loc de muncă. Așa am făcut și eu în mare măsură. Așa face aproape toată lumea. În ultimii ani diploma universitară nici nu mai are mare valoare pentru angajatori. Pentru că diploma aia nu îți garantează nimic de fapt. Acum în plină pandemie globală vedem direct efectele societății pe care am construit-o… Avem oameni care nu cred că virusul există, oameni care propagă agresiv propagandă rusească de dezbinare, oameni care acceptă un sistem fundamental greșit – pentru că nici nu își imaginează măcar unul mai bun. Din cauză că ne-am abandonat milioane de oameni, în ghetouri sau pur și simplu în sărăcie avem bătăi în stradă și clanuri interlope care se luptă deschis în stradă de față cu o poliție impotentă. Putem să ne militarizăm acum cât de mult vrem. Astea sunt doar cârpeli și abuzuri care așteaptă să se întâmple. Ca să avem o populație capabilă să facă față la o provocare (cum e această pandemie)… nu există substitut pentru educație. Pentru oameni informați, dispuși și predispuși să coopereze”, a afirmat Cristian Moş.

„Hai să nu mai uităm de educaţie! Hai să avem pretenţii mai mari pe viitor”

Educaţia este fundamentul unei ţări bogate şi prospere. Un om educat nu poate fi uşor manipulat, are propriile păreri şi argumente. Lăsând la o parte această perioadă, în care educaţia nu poate fi pusă pe primul loc din cauza contextului general actual, nici în ultimii 30 de ani aceasta nu a beneficiat de importanţa şi sprijinul necesar, consideră preşedintele USR.

„Da, nu putem să ne ocupăm de educație în acest moment. Sunt de acord, dar în ultimii 30 de ani am avut întotdeauna alte priorități. Nu putem deveni o țară modernă și bogată fără educație. Nu putem fi o țară puternică și independentă fără oameni puternici și independenți. Hai să nu mai uităm de educație. Hai să avem pretenții mari pe viitor”, a conchis Cristian Moş.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/