Liderul organizației paramilitare Cetniciki Pokret, expulzat după acțiuni de spionaj în România

Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a cetățeanului sârb Bratislav Zivkovic (născut la data de 12.11.1975). Acesta este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”, organizație ce este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste, susține Serviciul Român de Informații.

În anii 2014 și 2015, Bratislav Zivkovic a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina. Anul acesta se pare că s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. În una dintre fotografiile de pe profilul său de Facebook este surprins cu un selfie la numai 83 de kilometri de capitala Banatului. Potrivit lui Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, Zivkovic intra în țara noastră din Bulgaria, nu pe la frontierele sârbești cu România, dar este posibil să se fi aflat în Banat fie în tranzit spre Ucraina, fie în încercarea de a racola informatori din zona noastră.

Potrivit SRI, Bratislav Zivkovic a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României. Sârbul a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, dar și ale aliaților, amplasate în sud-estul României, cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice. Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj.

„Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională. Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate”, spune Marincea. Evaluarea SRI arată că prezenţa lui Bratislav Zivkovic pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil. „În calitate de autoritate naţională pe profil contraspionaj, SRI a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa cetățenilor României şi a cooperat în acest caz cu instituţii interne (Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), precum şi cu partenerii noștri externi”, se mai arată în comunicatul de presă remis de SRI.