Procurorii DNA au socotit fiecare euro pe care Iulian Boț, omul care face legea în Lugoj, l-a plătit cu titlu de șpagă pentru a scăpa de un dosar penal ce l-ar fi trimis aproape sigur în pușcărie!
Din probatoriul administrat pe parcursul cercetărilor de către organele de cercetare penală a rezultat că, în cursul anilor 2011 – 2013, Boț, liderul clanului „Viscol” din Lugoj, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat. Scopul era desfăşurarea de activităţi evazioniste prin intermediul unor societăţi comerciale pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora „la negru”. Evident, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate către bugetul de stat. Folosindu-se de doi amărâți, Petrea Bejan şi Nicolae Toader, pe numele cărora a înființat două firme, Boț a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă totală de peste 800.000 de euro, după cum a reținut DNA. În momentul în care a început urmărirea penală a celui care conduce clanul „Viscol” pentru evaziune fiscală, au început demersurile pentru atragerea unor avocaţi, poliţişti și experţi. Cu toții s-au lăsat mituiți și au acţionat în mod coordonat, în perioada anilor 2011-2016, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave și de corupție, toate de natură să-l favorizeze Iulian Boţ, zis „Viscol”, în cauzele în care a fost şi este cercetat.
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, în septembrie 2013, a fost înregistrat un dosar având ca obiect activităţile de evaziune fiscală derulate de Boţ. Acesta s-a bucurat însă de la bun început de sprijinul şi protecţia unor șefi ai IPJ Timiş, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului „Viscol” şi fidelizaţi prin oferirea de șpagă. Este vorba în special despre Sorin Muntean, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş la acea vreme, şi Pavel Dumitru, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice! Un alt membru al grupului infracțional, precizează DNA, este avocatul Marin Bîlc, din cadrul Baroului Timiș, persoană de încredere a comisarului-șef Sorin Muntean și a lui Boț. Pe acesta din urmă l-a reprezentat în mai multe dosare aflate pe rolul parchetelor și instanțelor. Scopul urmărit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infracţională evazionistă derulată prin cele două societăţi controlate de inculpatul Boț, de a diminua consecinţele financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa.
Concret, în perioada 2013-2016, inculpatul Iulian Boț a remis inculpaților Petru Sorin Muntean și Pavel Dumitru, câte 7.000 euro și altor două persoane (un ofițer de poliție și un contabil) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluţie în favoarea sa. În aceeași perioadă și în același scop, avocatul Bîlc, fost procuror, a pretins și el de la „Viscol” mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 – 7.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra unor ofiţeri de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv.
„S-a probat faptul că inculpatul Iulian Boţ a remis membrilor grupului infracţional suma de 30.000 euro, din care suma de 7.000 euro inculpatului Petru Sorin Muntean, suma de 7.000 euro inculpatului Dumitru Pavel, suma de 7.000 euro inculpatului Marin Bîlc, 2.000 euro la un expert contabil şi 1.000 euro unui traducător, sume remise anterior lunii mai 2015. Inculpatul Iulian Boț a mai remis suma de 4.000 euro inculpatului Dumitru Pavel, 1.500 euro unui alt polițist și 500 euro inculpatului Marin Bîlc”, arată DNA.
Boț a băgat mâna în buzunar și a mitutit în stânga și-n dreapta. A adus șpaga chiar în birourile din IPJ Timiș! Totul ca să scape de inculparea pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup organizat și de evaziune fiscală, care l-ar fi trimis cu ușurință în pușcărie. Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice urmau să-l ajute prin denaturarea adevărului, prin falsificarea documentelor ce urmau a fi atașate la dosarul penal, astfel încât să nu poată fi stabilită în vreun fel vinovăția lui „Viscol”.