„Liceul tehnologic de aviație merge mai departe, aeroportul din Caransebeș va renaște!”

Tribunalul Caraș-Severin a așternut ceață desupra aeroportului din Caransebeș! Nu aterizează și nu decolează nicio aeronavă. Deocamdată, dă asigurări omul de afaceri Gabriel Olariu!


În februarie 2016, SC Aeroportul Caransebeș a chemat în judecată Consiliul Județean solicitând suspendarea executării obligațiilor asumate prin contractul de concesiune încheiat în octombrie 2007. Societatea a arătat că, timp de opt ani, nu s-a putut folosi eficient de aeroport deoarece nu i-a fost predată întreaga suprafață concesionată, situația care persistă și astăzi. În cazul în care Consiliul Județean nu-i poate preda și suprafața de teren ce se afla în litigiu la momentul semnării contractului de concesiune, SC Aeroportul a cerut să fie reziliat contractul, urmând să primească totodată despăgubiri constând în contravaloarea redevenței achitate timp de opt ani, aproape 400.000 de euro, repsectiv valoarea investițiilor făcute în aeroport, adică 2 milioane de dolari. Consiliul Județean a arătat instanței că între părți există și alte litigii în curs de soluționare, dar și că SC Aeroportul Caransebeș nu a respectat toate obligațiile contractuale. Tribunalul Caraș-Severin a observat că societatea trebuia „să efectueze investițiile pe care s-a angajat să le efectueze conform contractului, în valoare de 2.023.300 dolari și 50.000 dolari, investiții constând în colmatarea pistei de decolare-aterizare, repararea căii de rulare alfa, procurarea și instalarea balizajului, completarea parcului de autospeciale, efectuarea lucrărilor la autogară pentru separarea fluxurilor de pasageri, etc. (…) Or, reclamanu a făcut dovada realizării acestor investiții”.

Concluzia Tribunalului Caraș-Severin, ca instanță de fond, este clară: „Reclamanta nu a dovedit îndeplinirea propriilor obligații și, corelativ, a neîndeplinirii obligațiilor de către pârâtul Consiliul Județean Caraș-Severin, motiv pentru care acțiunea este nefondată”.


Numai că toată această situație este valabilă până la momentul intrării în joc a omului de afaceri Gabriel Olariu. Investițiile au început să apară pe aeroportul din Caransebeș la modul concret, nu doar pe hârtie, așa cum a apreciat chiar instanța de judecată. A deschis deja porțile unui liceu tehnologic de aviație, cu toate acreditările necesare, unic în România și chiar în această parte a continentului. A demarat mai multe investiții, a reabilitat și pregătit turnul de control. A plătit studiile necesare și chiar a început demersurile necesare autorizării unui aeroport civil. Iar pașii lui Gabriel Olariu în scopul repunerii Caransebeșului pe harta aeroporturilor din România nu se opresc aici, în ciuda acestei sentințe a Tribunalului Caraș-Severin.

„În urma discuției cu avocatul nostru am înțeles că a venit motivarea, nu pot să o comentez și nici nu știu dacă suntem în măsură să comentăm hotărârea judecătorească, noi putem să fim de acord sau să nu fim de acord. Noi avem o cale de atac, vom beneficia de ea, dar un lucru sigur este că liceul va merge mai departe. Lucrările pe care le avem cu aeroportul din Caransebeș cu privire la partea de dezmembrare, partea de logistică la care noi am anunțat că lucrăm deja, merg înainte și nici lucrările pentru autorizarea aeroportului nu se vor stopa. Pentru că sigur avem o cale de atac, vom benficia de ea și când vom avea o hotărâre definitivă și irevocabilă atunci vom vedea care parte din planurile noastre vor fi afectate sau nu, dar planurile merg înainte”, a spus Gabriel Olariu pentru expressdebanat.ro.

Mai mult decât atât, omul de afaceri a amintit că tinerii care doresc să urmeze o carieră în aviație, încă mai pot depune dosarele pentru transfer pentru cele 11 locuri disponibile: „Până se încheie anul școlar 2018-2019, deci până se termină clasa a IX-a, liceul din Caransebeș încă mai primeşte elevi care să se alăture acestei promoții”.